Пещерата Проходна – там, където Господ гледа!

Пещерата Проходна, известна още и като ‘Божиите очи’ се намира на 9 километра югозападно от град Луковит, община Ловеч. Разположена е на приблизително 250 метра надморска височина, а близо до нея преминава река Искър. Любопитен факт е, че в миналото водите ѝ са изпълвали пещерата. Това е и причината в западните ѝ части да бъдат открити вкаменелости от безгръбначни животни и мекотели.

пещера

икона на Исус Христос в пещера Проходна

Със своите 262 метра тя е обявена за най-дългият пещерен тунел в България. Има два входа – Голям и Малък, високи съответно 45 метра и 35 метра.

пещера Проходна

пещера Проходна в Северозападна България

Пещерата се образувала в резултат от карстовите процеси, настъпили в Карлуковския район, през късна Креда, преди около 66-68 милиона години. Изградена е предимно от варовикови скали.

пещера в България

Безспорно това, което я прави особено популярна е феноменът ‘Божиите очи’, известен още като ‘Окната’. Представлява две сравнително еднакви по форма и големина дупки в тавана, които изключително много наподобяват очи. Всъщност формата е тази, която им дава името – ‘Божиите очи’. Археолози допускат, че те са резултат от ерозията в пещерата, довела до частично срутване на скалата в необикновената форма. Интересното е, че ако се посети в дъждовно време, стичащата се от ‘очите’ вода наподобява капещи сълзи!

Божиите очи

Доколкото е известно в миналото в пещерата местните изпълнявали различни ритуали, сред които и такъв за плодородие. Древно поверие гласи, че всяка година в деня на пролетното равноденствие, 21-ви март, през очите на Бога преминава слънчев лъч, огряващ пещерата по необикновен начин.

древна пещера

древна пещера в България

За разлика от други пещери в България тази е леснодостъпна. От 1962 година насам тя официално е природна забележителност. За любителите на силните усещания ще добавим, че на Малкия вход (в края на пещерата) се осъществяват бънджи скокове, а вътре в нея се практикува скално катерене.

древна пещера в Северозападна България

пещера Божиите очи

пещера Божиите очи в БългарияВсички снимки са авторски.

В радиус от около 12 километра от пещерата бихте могли да посетите също и:

  • национален пещерен дом ‘Петър Трантеев
  • пещера ‘Свирчовица
  • скален феномен ‘Струпаница
  • скално образувание ‘Провъртеника
  • геопарк ‘Искър-Панега
  • геоложки феномен ‘Скалните кукли’.