Пещерата Фингал в Шотландия – едно невероятно място

Пещерата Фингал се намира на остров Стафа, част от островната система до Шотландия. Пещерата е дълбокa около 90 метра и висока приблизително 27 метра. Входът е голям, с формата на арка, а вълните на морето се разбиват на прага ѝ. Местните казват, че може да се влезе с лодка, но само, когато морето е гладко като стъкло.

пещера

Пещерата е формирана от базалтови потоци от лава, които са застинали във формата на шестоъгълни колони, украсяващи стените на пещерата.

пещерата Фингал

Кръстена е на герой от поема на шотландския историк и поет от 18-ти век Джеймс Макферсон – Фингал. Интересното е, че преди това се е наричала Уам Бин (произлиза от ирландска легенда).

Под удара на вълните пещерата оглася околността с неподражаем грохот, за който местните твърдят, че е гласът на самия Фингал.

базалтови потоци

След като присъства в картина на Джоузеф Търнър, пещерата се превръща в популярна туристическа дестинация. Много поети и творци я споменават като неземна в творбите си – Уилям Уордсуорт, Лорд Тенисон, Джон Кийтс и други. Всички те са посещавали пещерата, включително Жул Верн и кралица Виктория, а Пинк Флойд кръщават на нея една от неиздаваните си песни.

ШотландияСнимки: www.flickr.com

Това е едно невероятно място, произведение на изкуството, създадено от самата природа!