Пещерата Теопетра – едни от най-старите следи от хора в света

Пещерата Теопетра е археологически обект, намиращ се в Тесали, Гърция. В резултат на дългогодишни разкопки провеждани там, учените установили, че пещерата била обитавана от хора още преди 130 000 години. В допълнение, може да бъде проследено обитанието на хора в пещерата от среден палеолит чак до края на неолита (от 100 000 до 4000 години преди Новата ера). Това е уникално, тъй като позволява на учените да разберат повече за праисторическия период на тази част от света!

Пещерата Теопетра се намира на североизточния склон на хълм, съставен почти изцяло от варовикови скали, на около 100 метра над заобикалящата го равнина. Според геолозите този хълм се образувал преди най-малко 65 до 80 милиона години, което се причислява към късна креда. Според археологическите находки, пещерата се превърнала в дом за хората преди около 130 000 години. Самата пещера е с правоъгълна форма, с малки ниши по периферията, като покрива площ от около 500 квадратни метра. Теопетра има голям вход, който позволява на слънчевата светлина да навлезе и да освети вътрешността ѝ.

пещера Теопетра ГърцияСнимка: www.pinterest.com

Археологическите разкопки в Теопетра започват през 1987 година и продължават до 2016 година. Проектът е ръководен от доктор Нина Кипариси-Апостолика, която оглавява Института по палеоантропология по това време. Интересно е, че преди първите разкопки в пещерата, тя била използвана от местните овчари като подслон, където се криели от дъждовете. Също така Теопетра е единствената пещера в Гърция, която е източник на артефакти от този древен период. Направените открития разкриват на учените прехода на хората от палеолитния към неолитния период по тези земи.

В пещерата са направени няколко интересни открития. Едно от тях е свързано с климата на района на пещерата. С помощта на микроморфологично изследване на проби от различни пластове на скалите, археолозите успели да определят, че се редували студени с горещи периоди. В съответствие с тези периоди се изменяло и присъствието на древните хора в пещерата.

Друго забележително откритие, направено в Теопетра, са останките на каменна стена, която според учените някога преграждала входа на пещерата. Намерени са през 2010 година и с помощта на сравнително нов метод за определяне на възрастта, учените установили, че стената е на възраст от около 23 000 години. Възрастта на стената съвпада с периода на последния ледников период, което кара учените да смятат, че целта ѝ била да предпазва обитателите на пещерата от студа. Някои учени твърдят, че това е най-стара структура изградена от човек, откривана в Гърция.

Останки от стенатанай-старата човешка конструкцияСнимка: www.ancient-origins.net

Година преди това откритие е съобщено, че са намерени следи от човешки крак в сравнително мекия под на пещерата. Базирайки се на формата и размера на отпечатъците, учените заключили, че тези следи са оставени от деца на възраст между 2 и 4 години от вида неандерталец*.

неандерталец* – вид човек, живял в Европа и Западна Азия, за който се счита, че е изчезнал преди около 25 000 години. Доскоро учените смятаха, че това е подвид на Хомо сапиенс, но днес вече са убедени, че са два отделни вида, които еволюирали успоредно.

През 2009 година пещерата Теопетра официално е отворена за посещения, но година по-късно била затворена, тъй като археолозите открили останките на въпросната стена. Въпреки че след това пещерата била отворена отново, през 2016 година е затворена за пореден път, поради опасност от свличания.

Лицева реконструкция на ‘Авгиреконструкция на лице неандерталецСнимка: nationalgeographic.com

Интересен факт е, че прочутата лицева реконструкция на така наречената ‘Авги’ (момиче на възраст между 15 и 18 години) живялa преди около 9000 години, е направена на база останки намерени в пещерата Теопетра.