Пещерата Теопетра – едни от най-старите следи от хора в света

Пещерата Теопетра е археологически обект, намиращ се в Тесали, Гърция. В резултат на дългогодишни разкопки провеждани там, учените установили, че пещерата е била обитавана от хора още преди 130 000 години. В допълнение, може да бъде проследено обитанието на хора в пещерата от среден палеолит чак до края на неолита (от 100 000 до 4000 години преди Новата ера). Това е уникално, тъй като позволява на учените да разберат повече за праисторическия период на тази част от света.

пещерата ТеопетраСнимка: www.ancient-origins.net

Пещерата Теопетра се намира на североизточния склон на хълм, съставен почти изцяло от варовикови скали, на около 100 метра над заобикалящата го равнина. Според геолозите този хълм се е образувал преди най-малко 65 до 80 милиона години, което се причислява към късна креда. Според археологическите находки, пещерата се превърнала в дом за хората преди около 130 000 години. Самата пещера е с правоъгълна форма, с малки ниши по периферията, като покрива площ от около 500 квадратни метра. Теопетра има голям вход, който позволява на слънчевата светлина да навлезе и да освети вътрешността ѝ.

Теопетра ГърцияСнимка: www.pinterest.com

Археологическите разкопки в Теопетра започват през 1987 година и продължават до 2016 година. Проектът е ръководен от доктор Нина Кипариси-Апостолика, която оглавява Института по палеоантропология по това време. Интересно е, че преди първите разкопки в пещерата, тя била използвана от местните овчари като подслон, където да се криели от дъждовете. Също така Теопетра е единствената пещера в Гърция, която е източник на артефакти от този древен период. Направените открития разкриват на учените прехода на хората от палеолитния към неолитния период по тези земи.

древен домСнимка: www.ancient-origins.net

В пещерата са направени няколко интересни открития. Едно от тях е свързано с климата на района на пещерата. С помощта на микроморфологично изследване на проби от различни пластове на скалите, археолозите успели да определят, че се редували студени с горещи периоди. В съответствие с тези периоди се изменяло и присъствието на древните хора в пещерата.

Друго забележително откритие, направено в Теопетра, са останките на каменна стена, която според учените някога е преграждала входа на пещерата. Открити са през 2010 година и с помощта на сравнително нов метод за определяне на възрастта, учените установили, че стената е на възраст от около 23 000 години. Възрастта на стената съвпада с периода на последния ледников период, което кара учените да смятат, че целта ѝ била да предпазва обитателите на пещерата от студа. Някои учени твърдят, че това е най-стара структура изградена от човек, откривана в Гърция.

Останки от стенатанай-старата човешка конструкцияСнимка: www.ancient-origins.net

Година преди това откритие е съобщено, че са намерени следи от човешки крак в сравнително мекия под на пещерата. Базирайки се на формата и размера на отпечатъците, учените заключили, че тези следи са оставени от деца на възраст между 2 и 4 години от вида неандерталец.

Неандерталецът е вид човек, живял в Европа и Западна Азия, за който се счита, че е изчезнал преди около 25 000 години. Доскоро учените смятаха, че това е подвид на Хомо сапиенс, но днес вече са убедени, че са два отделни вида, които еволюирали успоредно.

древни хора в пещераСнимка: www.ancient-origins.net

През 2009 година пещерата Теопетра официално е отворена за посещения, но година по-късно била затворена, тъй като археолозите открили останките на въпросната стена. Въпреки че след това пещерата била отворена отново, през 2016 година е затворена за пореден път, поради опасност от свличания.

Лицева реконструкция на ‘Авгиреконструкция на лице неандерталецСнимка: nationalgeographic.com

Интересен факт е, че прочутата лицева реконструкция на така наречената ‘Авги’ (момиче на възраст между 15 и 18 години) живяла преди около 9000 години, е направена на база останки намерени в пещерата Теопетра.