Пещерата Прая Након в Тайланд

Едно от най-красивите и мистериозни места в Тайланд е пещерата Прая Након в провинцията Прачуап Кири Кан. Пещерата има две камери, като и двете са отворени отгоре, което позволя на слънчевите лъчи да осветяват вътрешността им.

пещераСнимка: www.wikimedia.org

Входът към пещерата представлява 15-метрово спускане по каменист склон, което завършва върху сравнително равна площадка. Малко след входа, в първата камера, се намира така нареченият ‘сух водопад’. В тази част също така има сталагмити и сталактити. В ляво от първата камера се намира втората, главна камера, в която е разположен павилионът Куа Каруас.

Вход към пещератапещера ТайландСнимка: amazonaws.com

Сухият водопадТайландСнимка: asiawebdirect.com

Прая НаконСнимка: 2.bp.blogspot.com

Павилионът Куа Каруас е построен в края на 19-ти век в чест на крал Чулалонгкорн (Рама V). Следващите владетели на Тайланд също посещават пещерата, оставяйки инициалите в нея, което се превърнало в традиция.

пещерата Прая НаконСнимка: huahincab.com

Прая Након ТайландСнимка: asiawebdirect.com

Тъй като и двете камери са отворени отгоре, в пещерата навлиза дъждовна вода и слънчева светлина, което позволява развитието на растителност във вътрешността. Зеленината в пещерата в комбинация с красивия павилион Куа Караус превръщат Прая Након в място, което сякаш излиза от приказките.

красива пещераСнимка: pinimg.com

Гледка от пътеката към Прая Наконпещера в ТайландСнимка: mountainbreezevilla.files.wordpress.com

Пътеката към Прая Наконмистериозна пещера ТайландСнимка: 2.bp.blogspot.com

Пътят до пещерата никак не е лесен. От най-близкото село са необходими около 30 минути ходене пеша, за да се достигне до плажа Лаем Сала, от където започва изкачването към пещерата. Пътеката минава през гора по склоновете на възвишението, в което се намира Прая Након, като по нея има изградени места за почивка, от които се разкрива невероятна гледка към плажа и островите в морето. На места по пътеката има изградени каменни стъпала, което улеснява значително изкачването.