Пещерата Прая Након в Тайланд

Едно от най-красивите и мистериозни места в Тайланд е пещерата Прая Након в провинцията Прачуап Кири Кан. Пещерата има две камери, като и двете са отворени отгоре, което позволя на слънчевите лъчи да осветяват вътрешността им.

красива пещераСнимка: pinimg.com

Входът към пещерата представлява 15-метрово спускане по каменист склон, което завършва върху сравнително равна площадка. Малко след входа, в първата камера, се намира така нареченият ‘сух водопад’. В тази част също така има сталагмити и сталактити. В ляво от първата камера се намира втората, главна камера, в която е разположен павилионът Куа Каруас.

Сухият водопадпещера в Тайланд

Павилионът Куа Каруас е построен в края на 19-ти век в чест на крал Чулалонгкорн (Рама V). Следващите владетели на Тайланд също посещават пещерата, оставяйки инициалите в нея, което се превърнало в традиция.

Тъй като и двете камери са отворени отгоре, в пещерата навлиза дъждовна вода и слънчева светлина, което позволява развитието на растителност във вътрешността. Зеленината в пещерата в комбинация с красивия павилион Куа Караус превръщат Прая Након в място, което сякаш излиза от приказките.

Прая Након Тайланд

Пътят до пещерата никак не е лесен. От най-близкото село са необходими около 30 минути ходене пеша, за да се достигне до плажа Лаем Сала, откъдето започва изкачването към пещерата. Пътеката минава през гора по склоновете на възвишението, в което се намира Прая Након, като по нея има изградени места за почивка, от които се разкрива невероятна гледка към плажа и островите в морето. На места по пътеката има изградени каменни стъпала, което улеснява значително изкачването.