Пещерата Дяволското гърло – мистерия в Родопите

Пещерата Дяволското гърло е един от феномените на Триградското ждрело и се намира в южната част на Родопите, на 1.5 километра от село Триград, община Девин. Пещерата е пропастна и е образувана от потъването на част от земните пластове в района. Причината за това пропадане е минаващата под пещерата река Триградска, която в миналото образувала множество кухини.

Името на пещерата произлиза от формата на естествения ѝ вход (сега изход на туристическия маршрут), който наподобява гърло, поглъщащо водите на реката.

пещера в РодопитеСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Edal Anton Lefterov

Дяволското гърло е дом на четири вида прилепи – дългопръст нощник, дългокрил прилеп, малък и голям подковонос.

Входът на пещерата представлява 150-метров изкуствено прокопан тунел, който отвежда посетителите към така наречената Бучащата зала – висока 35 метра, широка 40 метра и дълга 110 метра. След входната зала на Деветашката пещера, Бучащата зала е следващата най-голяма подземна галерия в Българя. Тя получава името си заради грохота, който се чува от падащата от 42 метра вода! Любопитен факт е, че това е най-високият подземен водопад не само в България, но и на Балканите. А ако искате да му се насладите отблизо е необходимо да изкачите 301 стъпала!

Легенда за пещерата и Орфей

Съпругата на Орфей – Евридика била ухапана от змия и не след дълго починала. Орфей страдал за загубената си любов и решил да моли Хадес* да върне невестата му от света на мъртвите. Според легендата певецът се спуснал през тъмна пещера (Дяволското гърло) към свещената река Стикс. Запленен от красивата музика, която се носела от златната лира на Орфей, Харон* го отвел при Хадес. Богът на подземното царство бил толкова впечатлен от музиката му, че се съгласил да върне Евридика в света на живите, но при условие, че когато се връща към горния свят няма да се обръща назад. Но малко преди да излязат от подземното царство Орфей забравил заръката на Хадес и се обърнал назад, за да се увери, че Евридика го следва. Орфей отново загубил любимата си, но този път завинаги!

Хадес* – бог на подземното царство
Харон*лодкарят, който прекарва мъртвите към царството на Хадес

Певецът бил толкова съкрушен, че от сълзите му бликнал извор, който и днес може да се види в пещерата. Легендата завършва с това как, четири години по-късно, вакханките го замеряли с камъни и го разкъсали на парчета, а душата му отлетяла и слязла в царството на Хадес, където Евридика го чакала.

Дяволското гърлоСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Vislupus

Най-голямата мистерия в Дяволското гърло остава подземната река. Досега е правен само един опит за нейното проучване и той е завършил фатално. През 1970 година двама варненски леководолази, Евстати Йовчев и Сияна Люцканова, се гмуркат с проучвателна цел, но намират смъртта си в реката, а телата им никога не изплуват на повърхността!

пещера Дяволското гърлоСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Vislupus

Туристическият маршрут в пещерата е 350 метра, а общата ѝ дължина е около 1 километър. За тези, които желаят да я посетят ще отбележим, че е целогодишно отворена и добре осветена.