Кои са 5-те най-студени селища на Земята?

По света има много места, отличаващи се с изключително студена зима. Повечето от тях се намират в далечните северни географски ширини, където температурите падат много под нулата. В настоящата статия ще ви представим 5-те най-студени селища, в които живота е истинско предизвикателство, особено през зимата!

 • Град Дудинка, Русия – намира се на десния бряг на река Енисей и в него живеят малко над 20 000 души. Температурите през различните части на годината варират в изключително широк диапазон от +33 до -57 градуса по Целзий. Среднодневните температури през зимата са около -33 градуса по Целзий, но когато паднат до -40 градуса по Целзий водопроводните тръби се пръскат от ниските температури, което от своя страна затруднява движението по пътищата.

  град ДудункаСнимка: commons.wikimedia.org Автор: HoverRU (CC BY-SA 4.0)

 • Град Харбин, Китай – намира се на южния бряг на река Сунхуа. По данни от 2006 година населението му е над 3.2 милиона души. Градът е център на провинция Хъйлундзян и поради суровия си климат често пъти е наричан ‘ледения град’. Среднодневните температури през зимата варират в диапазона от -22 до -24 градуса по Целзий, като най-ниската измерена температура е -42 градуса по Целзий.

  студено селище в Китай

 • Град Уинипег, Канада – столица на провинция Манитоба. В града живеят повече от 715 000 души. Среднодневните температури през зимата са от -20 до -22 градуса по Целзий. Най-ниските измерени температури в града са записани на 18-ти февруари 1966 година -45 градуса по Целзий и на 24-ти декември 1879 година -47.8 градуса по Целзий.

  студен град в КанадаСнимка: pixabay.com Автор: 12019

 • Град Якутск, Русия – разположен е на брега на река Лена и само на няколкостотин километра от Арктическия кръг. По данни от 2016 година населението на града е повече от 300 000 души. Среднодневните температури през зимата варират в диапазона от -38 до -41 градуса по Целзий. Най-ниските измерени температури в града са записани през 1891 година -64 градуса по Целзий!

  студен град в Русия

 • Село Оймякон – намира се на левия бряг на река Индигирка в Република Якутия, Русия. По официални данни към 2010 година населението на селото наброявало 462 души. През 1963 година в метеорологичната станция Томтор е измерена и записана и най-ниската му температура -79 градуса по Целзий.

  най-студения град в светаСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Ilya Varlamov (CC BY-SA 4.0)