Научете кои са петте най-студени селища на Земята!

По света има много места отличаващи се с изключително студена зима. Повечето от тях се намират в далечните северни географски ширини, където температурите падат много под нулата. В настоящата статия ще ви представим петте най-студени селища, в които живота е истинско предизвикателство, особено през зимата!

1.Град Дудинка, Русия – града се намира на десния бряг на река Енисей и в него живеят малко над 20хил. души. Температурите през различните части на годината варират в изключително широк диапазон от +33°С до -57°С. Средно дневните температури през зимата са около -33°С, но когато паднат до -40°С водопроводните тръби се пръскат от ниските температури, което от своя страна затруднява движението по пътищата.

град ДудинкаСнимка: www.accuweather.com

2.Град Харбин, Китай – намира се на южния бряг на река Сунхуа, по данни от 2006год. населението му е над 3.2млн. души. Градът е център на провинция ‘Хъйлундзян’ и поради суровия си климат често пъти е наричан ‘ледения град’. Средно дневните температури през зимата варират в диапазона от -22°С до -24°С, като най-ниската измерена температура е -42°С.

град ХарбинСнимка: www.accuweather.com

3.Град Уинипег, Канада – столица на провинция Манитоба. В града живеят повече от 715хил. души. Средно дневните температури през зимата са от -20°С до -22°С. Най-ниските измерени температури в града са записани на 18 февруари 1966год. -45°С и на 24 декември 1879год. -47.8°С.

град УинипегСнимка: www.accuweather.com

4.Град Якутск, Русия – разположен е на брега на река Лена и само на няколкостотин мили от Арктическия кръг. По данни от 2016год. населението на града е повече от 300хил. души. Средно дневните температури през зимата варират в диапазона от -38°С до -41°С. Най-ниските измерени температури в града са записани през 1891год. -64°С!

град ЯкутскСнимка: www.accuweather.com

5.Село Оймякон – намира се на левия бряг на река Индигирка в република Якутия, Русия. По официални данни към 2010год. населението на селото е наброявало 462 души. През 1963год. в метеорологичната станция Томтор е измерена и записана и най-ниската му температура -79°С.

ОймяконСнимка: aspundir.blogspot.bg