Пеещата дюна в Казахстан – чудо сред пясъците на Изтока

Пеещата дюна в Казахстан е дълга около 3 километра и висока 150 метра. Образувала се на брега на река Или, извираща от планината Тяншан. Днес пясъчният хълм е част от Национален парк Алтън Емел в Алмати, Казахстан. Любопитен факт е, че всички склонове на възвишението са покрити със саксаул (често срещано за района растение).

Пееща дюна Казахстан

Дюната се смята за едно от най-мистичните места в Казахстан, чието пеене може да бъде чуто от няколко километра разстояние. Понякога то е толкова силно, че дори наподобява шума от реактивен двигател, а земята около нея вибрира!

пясъчно възвишение в Казахстан

И до ден днешен не е ясно кога и как възвишението се формирало сред степите. Според някои учени пясъчният хълм се образувал от вятъра, натрупвайки пясъци от долината на реката. Местните дори твърдят, че са виждали как дюната се движи в пустошта, но това твърдение остава недоказано. Местна легенда разказва, че дълбоко в пясъците ѝ лежат останките на монголския войн и завоевател Чингис хан.

Според други, в пясъците на дюната се крие Шейтан (дявола в ислямската митология), който в миналото се опитал да се спаси от Божия гняв, но сега не можел да се измъкне. Местните вярват, че всяка вечер той вика ядосано и потреперва нервно с опашката си. В действителност южната страна на хълма е по-плоска и наподобява опашка, която често променя позицията си в зависимост от посоката на вятъра.

пясъчен хълмСнимки: aboutkazakhstan.com

Какво е научното обяснение на феномена?

Екип от учени провел изследване и установил, че пеенето е резултат от свличащия се от вятъра пясък. Според експертите това е характерно само за тези дюни, чиито пясъци са сухи и подредени по определен начин. И колкото по-различни са по размер и форма пясъчните зрънца, толкова по-разнообразни са и честотите на издаваните звуци.