Пеещата дюна в Казахстан – чудо сред пясъците на Изтока

Пеещата дюна в Казахстан е дълга около 3 километра и висока 150 метра. Образувала се е на брега на река Или, извираща от планината Тяншан. Днес пясъчният хълм е част от Национален парк Алтън Емел в Алмати, Казахстан. Любопитен факт е, че всички склонове на възвишението са покрити със саксаул (често срещано за района растение).

пееща дюна

пееща дюна в Казахстан

Дюната се смята за едно от най-мистичните места в Казахстан, чието пеене може да бъде чуто от няколко километра разстояние. Понякога то е толкова силно, че дори наподобява шума от реактивен двигател, а земята около нея вибрира!

пясъчна дюна

И до ден днешен не е ясно кога и как възвишението се е формирало сред степите. Според някои учени пясъчният хълм се е образувал от вятъра, натрупвайки пясъци от долината на реката. Местните дори твърдят, че са виждали как дюната се движи в пустошта, но това твърдение остава недоказано. Местна легенда разказва, че дълбоко в пясъците ѝ лежат останките на монголския войн и завоевател Чингис хан.

Според други, в пясъците на дюната се крие Шейтан (дявола в ислямската митология), който в миналото се опитал да се спаси от Божия гняв, но сега не можел да се измъкне. Местните вярват, че всяка вечер той вика ядосано и потреперва нервно с опашката си. В действителност южната страна на хълма е по-плоска и наподобява опашка, която често променя позицията си в зависимост от посоката на вятъра.

пясъчно възвишение
пясъчен хълм
Какво е научното обяснение на феномена?

Екип от учени провел изследване и установил, че пеенето е резултат от свличащия се от вятъра пясък. Според експертите това е характерно само за тези дюни, чиито пясъци са сухи и подредени по определен начин. И колкото по-различни са по размер и форма пясъчните зрънца, толкова по-разнообразни са и честотите на издаваните звуци.

пясъчно възвишение в Казахстан

пясъчен хълм в КазахстанСнимки: aboutkazakhstan.com