Партия шах с трима играчи – звучи наистина странно!

Ако сте почитател на бордови игри, които ви карат да се замисляте, то вероятно сте играли шах. Ако смятате, че обикновеният шах е прекалено лесен за вас, то тогава опитайте шах с трима играчи. Звучи точно толкова странно, колкото е!

Като цяло, това е нормален шах, при който обаче има допълнителен трети играч. Таблата обикновено е във формата на шестоъгълник, но се срещат и други форми. Всеки играч, както при обикновения шах, има свои фигури и като цяло движенията на фигурите са същите. Една от съществените разлики е, че докато при нормалния шах, ако местите фигурите само напред, за да достигате до отсрещния край на таблото по права линия, то при шаха с трима играчи достигането до отсрещната страна на дъската по права линия е невъзможно.

бордова игра шахСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Slip (CC BY 2.0)

Правила на играта

Може би се питате как се провежда една подобна партия шах? Как се определя кой е победител? При шах с трима играчи, победител е този, който пръв успее да направи шах мат на някой от другите двама играчи. Не е нужно да матирате и двамата си опоненти, достатъчно е само един от тях. Тоест след като матирате единия си опонент, вие печелите играта, матираният играч остава на последно място, а другият на второ.

Ако сте почитател на класическия шах, може би ще ви се стори странен варианта с трима играчи. Но всъщност играта става много динамична. Трябва да следите за действията не само на един опонент, а на двама. Също така следите и това, което се случва между двамата ви опоненти. Ако ви се струва интересно предложение има редица уебсайтове, където можете да опитате да проведете подобна партия шах. Такъв сайт е threechess.com, където можете да играете срещу други хора или срещу компютър.

Всъщност играта на шах от трима играчи не е нещо ново. В началото на миналото десетилетие Ишат Тагиев показа игра на шах с трима играчи, но с малко по-различни правила. В неговия вариант този, който е на ред може само да атакува врага, ако е бил атакуван от този враг в предишен ход, или ако противникът не е бил атакуван от третия играч в предишния му курс. В този вариант, правилата предотвратяват възможността двама играчи да се обединят срещу третия.

шах с трима играчиСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Dr Jacek Filek (обществено достояние)

Ако не сте почитатели на такъв тип ‘екзотични’ правила, можете просто да играете обикновен шах с двама играчи!