Танцуващите мечки – историята на техния живот

В южните части на Рила планина, на около 28 километра североизточно от град Разлог, област Благоевград се намира домът на 22 кафяви мечки, известен като Парк за танцуващи мечки. Разположен е на площ от приблизително 120 000 квадратни метра при надморска височина между 1200 и 1400 метра. Официалното му откриване е на 17-ти ноември 2000 година, а първите му обитатели – мечките Стефан, Калинка и Марияна са настанени още същата година.

Парк за танцуващи мечки

Паркът за танцуващи мечки е дело на фондациите ‘Четири лапи’, ‘Бриджит Бардо’, както и на община Белица. С цел безопасност е осигурено нощно наблюдение и електропастир с обща дължина повече от 26 000 метра. За по-голямо удобство на мечките предварително са изградени над 10 бърлоги и няколко малки водни басейна.

Парк за танцуващи мечки в България

Преди да заживеят в настоящия си дом, всички танцуващи мечки са били отглеждани в изключително тежки условия. В резултат на което повечето от тях са приети в недобро здравословно състояние, с разкъсани носове от носените халки, частично опаднала козина от недохранване, а мечокът Добри дори е загубил зрението си! Един от най-младите мечоци – Боби, бил принуждаван от собственика си да се бори с хора, а много други от обитателите на парка са изпълнявали артистични номера.

мечка

кафява мечка

Но след постъпването им в парка при всички се наблюдава съществено подобрение в общото здравословно състояние. За съжаление трудното им минало неизбежно е дало отражение върху настоящия им начин на живот и немалка част от тях предпочитат да прекарват времето си сами.

кафява мечка в парк

Въпреки че паркът се простира на близо 120 000 квадратни метра площ, всяка мечка има определен район, който да обитава. Те са общо седем на брой и в зависимост от характера на животните е определено кое къде да живее.

Накратко за кафявите мечки

Известно ни е, че това са бозайници, принадлежащи към семейство Мечкови. Обитават планински райони и макар тромавия си вид, без проблем могат да развият на къси разстояния до 50-60 километра в час, да се покатерят на дърво или да плуват в някоя река например. Със сигурност не бихте искали да срещнете мечка в гората, макар че тя не е агресивна към човека, освен в случаите, в които защитава малките си.

мечка на дърво

мечка във вода

Някои представители от вида могат да достигнат на тегло внушителните 600 килограма, а на дължина над 2 метра. Небезизвестен факт е, че през студените месеци от годината мечките изпадат в хибернация, но ако преди зимата, поради някаква причина, не успеят да натрупат достатъчно мазнините те не спят зимен сън. Хранят се предимно с плодове, насекоми, дребни бозайници, риба и мед, разбира се. Нямат естествени врагове в природата, а на територията на страната ни видът им е защитен. Важно е да отбележим, че към днешна дата притежанието на танцуваща мечка в България е незаконно!

Животът на танцуващите мечки днес

С течение на времето броят на спасените мечки в парка се увеличава и благодарение на всеотдайната грижа на екипа, работещ в парка, те постепенно възвръщат дивите си инстинкти. Към настоящия момент там живеят всичките 25 регистрирани танцуващи мечки от България, но вече има и такива от Сърбия и Албания.

танцуваща мечка

За всяка една се полагат специални грижи. Целта е паркът да бъде не само убежище, но и дом за тези малтретирани животни, като им се осигурят условия на живот, които да бъдат максимално близки до тези в дивата природа. Ето защо гледачите не им оставят храната в купичка, а я крият. По този начин се предизвикват инстинктите на четириногите и понякога им се налага да копаят или катерят, за да си намерят храната. Повечето от мечките отново спят зимен сън, като за целта някои дори сами са правят бърлоги!

мечка в естествена среда

кафяви мечкиСнимки: www.facebook.com/tantsuvashti.mechki

На всеки 30 минути има обиколки с екскурзовод, от когото имате възможност да научите историята на всяка една мечка там. Входът за посещение е символичен – до 6 лева, а удобно изградените алеи дават възможност да ги видите в естествената им среда.