Ел Меркадо де лас Брухас – Пазарът на вещиците в Боливия

По тясна калдъръмена уличка в старата част на град Ла Пас, Боливия възрастни жени облечени в традиционни носии са изложили разнообразни стоки за продан. Мястото се нарича Ел Меркадо де лас Брухас, в превод ‘Пазарът на вещиците’.

Тук може да се открие всичко, от което една вещица се нуждае – амулети, талисмани, билки, керамични фигури на голи двойки, афродизиаци, пера от бухал, изсушени жаби, змии, костенурки, морски звезди и дори дребни бозайници. Много от тях се използват в различни религиозни ритуали, изпълнявани в чест на духовете свързани с религията Аймара. Боливийците вярват, че предметите от пазара носят здраве, любов, щастие, богатство и дълголетие, а най-търсени са билките от Бразилия и Перу, за които се предполага, че подобряват сексуалния живот.

Пазар на вещици

Мнозинството от боливийците са католици, но има също православни християни и мюсюлмани. Любопитен факт е, че местните са привърженици на древните традиции и често в случай на нужда посещават гадатели или вещици, известни като ятири. Практикуващите окултното лесно могат да бъдат разпознати сред тълпата, по черните шапки и странните чанти изплетени от палмови листа пълни с амулети, талисмани и прахове носещи късмет, красота и плодородие. Срещу подходящото заплащане вуду лечителите могат да направят заклинание на враговете или семейството ви. Някои от тях дори имат предварително направени талисмани за различните случаи.

Според традиционните вярвания семействата трябва да направят жертвоприношение в чест на богинята Пачамама* като заровят в основите на новия си дом изсушен дребен бозайник. Боливийците вярват, че по този начин ще привлекат в дома си здравето, щастието и добрия късмет. Смята се, че почти всяко семейство е положило в основите на дома си такъв бозайник.

Пачамама* – богиня на земята и плодородието. Изобразявана е като огромен дракон, живеещ под планините.

Пазар на вещици в БоливияСнимки: www.amusingplanet.com

Любопитен факт е, че през последните няколко години най-големите клиенти на Пазара на вещици не са местните, а туристите, които си купуват необичайните стоки като сувенири.