Пабло Пикасо – художникът с близо 80-годишна кариера!

Пабло Пикасо е роден на 25-ти октомври 1881 година в град Малага, Южна Испания. Има 2 по-малки сестри – Лола и Кончита.

Любопитен факт, свързан с художника е, че пълното му име се състои от общо 23 думи – Пабло Диего Хосе Франсиско де Паула Хуан Непомусено Мария де лос Ремедиос Сиприано де ла Сантисима Тринидад Мартир Патрисио Клито Руис и Пикасо!

Пабло Пикасо на 27-годишна възрастПабло ПикасоСнимка: en.wikipedia.org

Баща му бил художник и музеен куратор. Учи Пабло да рисува от 7-годишен, който от своя страна завършва първата си картина 2 години по-късно (нарича я ‘Пикадор’).

През 1895 година, още ненавършил 14 години, Пикасо прави и първата си изложба. Същата година е приет в Кралската академия за изящни изкуства ‘Сан Фернандо’ в испанската столица, като успешно взима приемния изпит за една седмица (обичайния период за това бил около един месец). Изглежда, че още тогава младият художник силно впечатлил с таланта си преподавателите, но несъгласен с начина на преподаване много скоро Пикасо изоставя академията.

Първото причастие’, Пикасо я рисува когато е на 15 годиникартина на Пабло ПикасоСнимка: www.wikiart.org

През първите 20 години на 20-ти век творчеството му преминава през следните периоди:

 • Синият период – може би една от най-известните картини тук е ‘Старият китарист’. Своеобразно начало на периода поставя самоубийството на негов близък приятел. Акцентът в синия период е поставен върху тъгата, смъртта, бедността и старостта.

  Старият китаристкартина от синия период на ПикасоСнимка: en.wikipedia.org

 • Розовият период – популярна творба е ‘Момче с лула’. В този период Пикасо рисува предимно циркови артисти, изобразени в червено, оранжево, розово и земни цветове.

  Момче с лулакартина от розовия период на ПикасоСнимка: en.wikipedia.org

 • Черният период – най-известната картина от него е ‘Госпожиците от Авиньон’. Според много художествени критици с тази картина Пикасо поставя основите на ново движение в изкуството известно като кубизъм.

  Госпожиците на Авиньонкартина от черния период на ПикасоСнимка: en.wikipedia.org

 • Аналитичен и Синтетичен кубизъм – Пикасо извежда на преден план формите, вместо цветовете, акцентирайки върху геометричните фигури.

Особено популярна творба на Пабло Пикасо е ‘Герника’, представяща виждането му за бомбардировките над мирното селище Герника от 26-ти април 1937 година. Създава платното за около 2 месеца и понастоящем то се намира в Националният художествен музей ‘Кралица София’ в Мадрид.

Герникакартина Герника Пабло ПикасоСнимка: en.wikipedia.org

На 18-ти юни 1918 година се жени за балерината Олга Хохлова (1891-1955 година), от която има син – Пауло. Бракът им не се оказва щастлив и не след дълго Пикасо започва да поддържа връзки с различни жени, като от 2 от тях има деца:

 • от връзката си с Мария-Тереза Валтер има дъщеря – Мая. Мария-Тереза била негова муза и модел в периода 1927-1935 година.
 • от връзката си с Франсоаз Жило има две деца – Клод и Палома. Франсоаз била художник и муза на Пикасо в периода 1943-1953 година. След края на връзката им пише книгата ‘Моят живот с Пикасо’, която става бестселър.

И ако вече си задавате въпроса защо през цялото това време Пикасо не се развежда с Олга, то отговорът е финансов. Когато са се женели през 1918 година не бил подписан предбрачен договор. Това означавало, че при развод Пикасо трябвало да се раздели с половината от богатството си, нещо, което той категорично отказвал да направи.

испански художникСнимка: en.wikipedia.org

На 2-ри март 1961 година, 6 години след смъртта на Олга, Пабло се жени за една от най-големите си музи Жаклин Рок (1927-1986 година). По това време тя била на 34 години, а Пикасо на 80 години. Нямат деца и живеят заедно чак до смъртта на художника през 1973 година. Жаклин така и не преживява загубата на съпруга си и през 1986 година слага край на живота си.

Въпреки че името на Пикасо най-често се свързва с картините му той се изявявал и като скулптор. Първата му подобна творба е от 1902 година и представлява малка бронзова фигура на жена. Скулптурите, които създава до 30-те години на миналия век оказват голямо влияние върху развитието на тази форма на изобразителното изкуство!

Седяща женаскулптура на ПикасоСнимка: www.wikiart.org

Любопитен факт свързан с художника е, че той бил и поет. В периода 1935-1959 година пише над 300 поеми, повечето от които остават неозаглавени, но с отбелязана дата и при някои и мястото, където били създадени.

Безспорно той е един от най-известните и успешни художници на всички времена. В 78-годишната си кариера Пикасо оставя на света десетки хиляди творби, сред които картини, скулптури, керамики, поеми и други.

Почива на 8-ми април 1973 година на 91-годишна възраст в Мужен, Югоизточна Франция.