Открит е скелет с издължен череп в руския ‘Стоунхендж’!

Ако откриете човешки скелет, чиито череп е силно издължен, силно наподобяващ формата на главата на извънземен пришълец от научно фантастичен филм, какво бихте си помислили?

открит череп в РусияСнимка: www.dailymail.co.uk

В областта на Аркаим, познат още като руския ‘Стоунхендж’, е открит цял скелет, чиито череп е значително издължен. Не напразно учени от цял свят са силно заинтересовани от находката.

Макет на руския ‘Стоунхендж’
макет в реален размер на Руския СтоунхенджСнимка: www.wikimedia.org

Аркаим се намира близо до Челябинск в Централна Русия, близо до границата с Казахстан. Открит е през 1987 година, когато районът е бил подготвян за язовир. Площта на обекта е около 20 000 квадратни метра, като възрастта му е определена на около 3700 години. Въпреки че в миналото обектът е бил опожарен, двете му външни стени са останали добре запазени. От това, което виждат учените предполагат, че монументът е представлявал астрономическа обсерватория, каквито предположения има и за Стоунхендж.

аркаим на карта

Но да се върнем на въпросния скелет с необикновен череп.

Изследователят Мария Макурова запознала руските медии с откритието. Тя го описала като ‘добре запазен скелет’ на жена. След проведените изследвания учените са установили, че скелетът е от 2-ри или 3-ти век от Новата ера, най-вероятно след като първоначалното селище в района вече било изоставено от обитателите си. Макурова предполага, че жената е била от племето Сармати, което обитавало земи в Централна Русия, Украйна и Казахстан.

археолог и скелетСнимка: www.dailymail.co.uk

Не мога да отхвърля тезата, че жената е била част от племето Сарками. Черепът е издължен, защото по традиция на племето, главите на децата били пристягани силно с плат, което ги деформирало’ – твърди Макурова.

Това обяснение би задоволило скептиците, но не и тези, които вярват, че също като Стоунхендж, Аркаим може би е бил посещаван от извънземни същества с издължена форма на главата.

скелета от аркаимСнимка: www.dailymail.co.uk

Извънземно или не, това откритие в Аркаим е поредната причина да сме благодарни, че обектът не е бил потопен под вода и забравен завинаги.