В Китай открили яйца на динозавър на 130 милиона години

В китайския град Ганджоу, от началото на 2018 година по-известен като ‘Градът на динозаврите’, е намерено гнездо с повече от 30 яйца на динозавър. Според учените те са на възраст около 130 милиона години.

Откритието е от декември 2017 година и е направено по случайност от група работници. По време на строителни дейности, свързани с изграждането на ново училище, те попаднали на необичайната находка – съобщават от вестник People’s Daily Online.

яйца на динозавър

Според докладите работниците първоначално помислили, че става въпрос за ‘обли камъни’. Но не след дълго осъзнали, че находката им по-скоро наподобява яйца, отколкото камъни. Това наложило незабавното прекъсване на всички строителни процеси.

На мястото пристигнали служители от местния музей и полиция, която заградила периметъра около гнездото с яйцата. След направени първоначални изследвания експертите установили, че яйцата са от периода креда (с продължителност около 70 милиона години и последен за мезозойската ера).

Масовото измиране Креда – Терциер – кратък геоложки интервал от време (преди около 65.5 милиона години), бележещ масовото измиране на растителни и животински видове. През 1982 година Уолтър Алварез открива така наречената К-Т граница (Креда -Терциер граница) – представлява богата на иридий тънка линия в земните пластове, наблюдавана на различни места по Земята. Любопитното е, че иридият е рядък елемент на Земята, но е силно разпространен в кометите и астероидите.

яйца на динозавър в Китай

Според учените голяма комета или астероид се сблъсква със Земята преди около 65.5 милиона години в района на полуостров Юкатан, Мексико. Предполага се, че този удар става причина за изхвърлянето на огромни количества прах във въздуха и в резултат не само динозаврите, но и много други животински и растителни видове умират.

яйца на динозавър на 130 милиона годиниСнимки: ancient-code.com

Към момента намерените яйцата се съхраняват в местния музей и предстоят допълнителни изследвания.