Открития направени по случайност, които пренаписват историята!

Несъмнено археологията е сред най-интересните области за изследване. Въпреки че е една от най-древните науки, днес учените продължават да правят нови и все по-интересни открития. Но не е задължително да бъдете археолог или да притежавате скъпо струваща апаратура, за да направите следващото голямо откритие, което ще пренапише историята! В тази статия ще ви представим няколко открития, направени от обикновени хора, които промениха разбирането ни за света.

 • Свитъците от Мъртво море

  Свитъците от Мъртво море

  Коза довела до откритието на една от най-важните литературни находки в историята. През 1947 година двама бедуини пасели стадото си по хълмовете на Кумран край Мъртво море, когато единият от тях, тръгнал след отдалечила се коза и попада на пещера, в която има древни свитъци затворени в глинени съдове. Без да подозират какво са открили, мъжете продават почернелите свитъци на търговец на антики в Ерусалим за дребни пари. В крайна сметка един библейски учен и историк разпознал текста на свитъците като ранни копия на книги от Библията на Иврит.

 • Помпей

  ПомпейСнимка: www.rometransfer.eu

  През 1590 година италианският архитект Доменико Фонтана отговаря за изграждането на канал за отклоняването на вода от река Сарно към вила на граф. Неговите работници намерили надписи върху глинени плочки, които обаче Фонтана решил, че принадлежат на римския пълководец Помпей, а не на града и така откритието останало неизвестно. През 1710 година селянин се натъкнал на мраморни парчета, докато копаел кладенец, след което ги продал на принц. Той наредил да започнат разкопки в района за повече артефакти, с което през 1748 година започнали официалните разкопки на град Помпей.

 • Гьобекли тепе

  Гьобекли тепеСнимка: wikimedia.org

  Считан за най-стария храм в света, Гьобекли тепе е построен приблизително 6000 години преди Стоунхендж. Открит от овчар, първоначално е смятан за гробище, но след щателно изследване, учените установяват, че е древен монумент с огромно значение за човешката история. Историци твърдят, че това е първата човешка сграда, чиято цел не е осигуряване на заслон.

 • Останките на крал Ричард III

  Останките на крал РичардСнимка: www.livescience.com

  Костите са открити през 2012 година под паркинг в град Лестър, Англия. След щателно изследване учените заключили, че без съмнение това са останките на ‘изчезналия’ за повече от 500 години крал Ричард III.

 • Пещерата Ласко

  Пещерата ЛаскоСнимка: www.panoramadelart.com

  Пещерата е открита през 1940 година от деца, които видели отворила се пещера в следствие на паднало дърво. Стените на пещерата били почти изцяло изрисувани. След като споделили откритието си с техния учител, слуха се разнесъл бързо и скоро след това експертите обявили пещерата за едно от най-невероятните места в света запазили палеолитното изкуство.

 • Йоци

  ЙоциСнимка: causticsodapodcast.com

  Ерика и Хелмут Саймън били на излет в Йоцтал, Алпите близо до австрийско-италианската граница в слънчев ден през 1991 година. Пътуващите забелязали нещо кафяво в снега, което се оказало човешки труп. Находката станала известна като Йоци, добре запазено тяло на човек, живял преди повече от 5000 години.

 • Теракотената армия

  Теракотената армияСнимка: blog.acis.com

  Глинените войни охраняват гробницата на китайския император Кин Ши Хуанджи ин Шиан. Открити са преди 26 години от фермер на име Янг Жифа, който случайно открил 3 от общо 7000 статуи в човешки ръст, докато копаел кладенец.

 • Камъкът Розета

  Камъкът РозетаСнимка: www.history.com

  През 1799 година, работейки по укрепление в долен Египет, френски войник от армията на Наполеон попада на така наречения камък Розета – гранитна плочка от 196 година преди Новата ера. Надписите по камъка в последствие се превръщат в ключа към дешифрирането на египетските йероглифи.