Може би едно от най-големите открития в историята, за което не се говори!

За учените това откритие, ако бъде доказана неговата автентичност, като стойност надхвърля теглото си в злато. В пещера в Йордания са открити 70 малки книги, изцяло изработени от олово и мед, като страниците им са прикрепени една за друга посредством метални пръстени.  Учените са на мнение, че страниците на книгите могат да разкрият множество факти за ранното християнство.

древни книгиСнимка: www.dailymail.co.uk

Като цяло научните среди са раздвоени за това дали находката е автентична. Но ако е такава, то тя би се наредила рамо до рамо по значимост със Свитъците от Мъртво море (Кумранските ръкописи или Ръкописите от Мъртво море са набор от 981 различни текста, открити през 1946-1956 година край древното селище Кумран в Палестина, датирани към 3-ти век преди Новата ера и 1-ви век от Новата ера).

На страниците на книгите, не по-големи от карти за игра, има множество символи, картини и думи, които са свързани с Месията. Интересен факт е, че много от книгите са запечатани, което подтиква академиците да спекулират, че всъщност са загубената колекция от кодекси, споменати в ‘Откровение’ (Библейска книга, в която се разкриват тайни и се говори какво ще се случи дълго след написването ѝ).

древна книгаСнимка: www.dailymail.co.uk

Книгите са открити през 2006 година в пещера в Йордания, в която малко по-рано са намерени и документи от 1-ви век от Новата ера. След първите анализи и тестове е установено, че металните книги са от същия този период. Датирането на находката е направено според стадия на корозия по книгите, който според учените не може да се пресъздаде изкуствено.

ранно християнствоСнимка: www.dailymail.co.uk

Вероятността тези книги да съдържат информация за последните години от живота на Исус Христос въодушевява изследователите, сред които е Дейвид Елкингтън, британски специалист по древна история на религиите и археология. Той е един от малкото изследвали древните книги и е на мнение, че това може да се окаже най-значимото откритие в християнската история.

Но писанията по страниците на древните книги не е единствената мистерия. Тяхното местонахождение е причина за дебат между две държави. След като били открити от бедуин от Йордания и след първоначалните изследвания книгите били продадени на човек, който тайно ги превел през границата с Израел. Твърди се, че правителствата на двете държави от години водят преговори с цел находката да бъде върната там, където е открита.

тайнствена книгаСнимка: www.dailymail.co.uk

Филип Дейвис, професор по библейски изследвания в университета в Шефилд, твърди, че има солидни доказателства, че книгите са с християнски произход. След преглед на невероятната находка той споделя:

‘Веднага щом видях това, онемях. Това ме порази, тъй като очевидно са християнски образи. На преден план има кръст, а зад него е гробницата на Исус, малка сграда с отвор и зад нея стените на града. Има и стени, изобразени на други страници от тези книги, които почти сигурно са част от Йерусалим. Това е християнско разпятие, което се провежда извън градските стени’.

метални книгиСнимка: www.thesun.co.uk

Екипът провеждащ изследването се страхува, че книгите могат да бъдат продадени на черния пазар или загубени завинаги, ако не се върнат в Йордания. За съжаление, човекът, за който се смята, че държи книгите, твърди, че те са семейно наследство, предавано от поколение на поколение в продължение на стотици години.

Доктор Маргарет Баркър, специалист в областта на изследването на Стария завет твърди:

‘В Откровение се казва, че има запечатани книги, които само Месията може да прочете. Други текстове от този период разказват за запечатани книги на мъдростта и за тайна традиция, предадена от Исус на неговите най-близки ученици’.

метални книги ЙорданияСнимка: www.thesun.co.uk

И до днес точното местоположение на книгите остава мистерия, както и тяхното съдържание. На 9-ти март 2017 година отделът за антики в Йордания даде изявление, в което се критикува дейността на Дейвид Елкингтън в страната. Отделът посочва, че информацията, която Елкингтън популяризира в местните медии е неточна и липсва обективност и че няма доказателства в подкрепа на автентичността на книгите.

Дали книгите съдържат информация за живота на Исус Христос и дали наистина са на възраст от 2000 години, за момента правителствата на Йордания и Израел нямат отговори или не искат да дадат такива.