Любопитно откритие за ДНК-то на древните египтяни

Според докладите на първите геномни анализи на древни египетски мумии се установило, че техният произход е по-скоро от териториите на днешна Турция и Европа, отколкото от Африка. Експертите изследвали ДНК-то на египетски мумии от 1400-та до 400-та година преди Новата ера и открили, че те имат общи гени с хората произхождащи от Северното и Източно Средиземноморие. Откритието било изненадващо за много експерти.

карта на ЕвропаСнимкa: www.ancient-code.com

‘Най-накрая доказахме, че има запазено ДНК в мумиите’ – твърди Алберт Зинк, антрополог от Института за изследване на мумии в Болзано, Италия.

Зинк участва в проучване проведено през 2010 година, в което е изследвано ДНК от 16 древни египетски кралски мумии, включително и тази на Тутанкамон. В проучването се използва полимеразна верижна реакция – метод, който ефективно открива и извлича целеви ДНК фрагменти, но не винаги може надежно да разграничи древната ДНК от съвременно замърсяване. Целта на изследователите била да се създаде всеобхватна генетична база данни за изучаване древното минало на Египет. Изследването променящо историята’ е проведено от Йоханес Краузе, генетик в Института Макс Планк в Лайпциг, Германия. Краузе използвал най-съвременните методи за секвениране, с цел прочитането на всеки един участък от ДНК веригата.

В интервю Йоханес Краузе споделя:

‘Историята на населението на Египет е сложна, защото това е земя, която е вход към цял един континент и е била сцена на редица исторически събития. В Древен Египет са присъствали много чужди народи през първото хилядолетие преди Новата ера. Много се обсъждаше дали доминацията на асирийците, нубийците, гърците или римляните не е променила всъщност генетичния фон на Древна Европа, превръщайки го малко или много в африкански. Ние искахме да проверим това и установихме, че съществува генетична приемственост между старото царство и Римския период. Така например, през последните 1500 години Египет стана генетично по-африкански, докато древните египтяни показват, че са със силно изразени източноевропейски корени’.

египетски мумииСнимкa: www.cam.ac.uk

Волфганг Хаак от Института Макс Планк в Германия споделя:

‘Древните египтяни били много тясно свързани с древното население на Левант (включва цялото Източно Средиземноморие заедно с прилежащите му острови), Анадолския полуостров и Европа. Генетиката на тогавашната общност не е претърпяла сериозни промени по време на 1000-годишния период, който ние проучихме. Това предполага, че населението е останало относително генетично незасегнато от чуждите завоеватели’.