Учените с изненадващо откритие за ДНК-то на египетските мумии

Според докладите на първите геномни анализи на древни египетски мумии се установило, че те са по-скоро с турски и европейски произход, отколкото с африкански. Експертите изследвали ДНК-то на египетски мумии от 1400 година преди Христа до 400 година след Христа и открили, че те имат общи гени с хората произхождащи от Средиземноморието. Експертите установили, че древните египетски мумии били тясно свързани с древните хора, които са населявали териториите на днешна Турция, Сирия, Йордания, Израел и Ливан. Откритието било изненадващо за много експерти.

карта на ЕвропаСнимкa: www.ancient-code.com

Най-накрая се доказа, че има запазено ДНК в древните египетски мумии’ казва Алберт Зинк, биологичен антрополог в Института за изследване на мумии в Болзано, Италия.

Зинк участва в проучване проведено през 2010 година, в което се идентифицира ДНК-то от 16 древни египетски кралски мумии, включително и тази на Тутанкамон. В проучването се използва полимеразна верижна реакция – метод, който ефективно открива и извлича целеви ДНК фрагменти, но не винаги може надежно да разграничи древната ДНК от съвременното замърсяване. Целта на изследователите била да се създаде всеобхватна генетична база данни за изучаване древното минало на Египет. Изследването ‘променящо историята’ е проведено от Йоханес Краузе, генетик в Института Макс Планк в Лайпциг, Германия. Краузе използвал най-съвременните методи за секвениране, с цел прочитането на всеки един участък от всяко ДНК.

В свое интервю Йоханес Краузе споделя:

Историята на населението на Египет е сложна защото това е земя, която е вход към един цял континент, а там са се случили много исторически превратности. Древен Египет е бил доминиран от много чужди сили първото хилядолетие преди Христа. Много се обсъждаше дали чуждите доминации на асирийците, нубийците, гърците или римляните не са променили всъщност генетичния фонд на древна Европа, превръщайки го по-малко или повече в африкански. Ние искахме да проверим това и установихме, че съществува генетична приемственост между старото царство и Римския период. Така например, през последните 1500 години Египет стана по-генетично ‘африкански’, докато древните египтяни показват, че са със силно изразени източноевропейски и европейски корени.

египетски мумииСнимкa: www.cam.ac.uk

Волфганг Хаак от Института Макс Планк в Германия казва:

Древните египтяни са били много тясно свързани с древното население на: Левант (включва цялото източно Средиземноморие заедно с прилежащите му острови), Анадолския полуостров и Европа. Генетиката на тогавашната общност не е претърпяла сериозни промени по време на 1300-годишния период, който ние проучихме. Това предполага, че населението е останало относително генетично незасегнато от чуждите завоеватели.