Отбранителна стена в Кавказ изградена от къщи и кули

Скрита в Кавказките планини (Северна Грузия) се намира историческата провинция Хевсурети. В миналото мъжете били известни с това, че владеели изключително добре разнообразни бойни изкуства, както и с борбата си срещу чеченците, дагестанците и мюсюлманското население на Северен Кавказ.

село Шатилиотбранителна стена в Кавказ

Поради географски, етнически и религиозни причини, както и липсата на индустриализация в тази част на планината, племената от Северен Кавказ често нападали и ограбвали хевсуретите. С цел да защитят селата си от честите набези, хевсуретите построили къщите си близо една до друга, като по този начин се образувала своеобразна защитна стена. Тези села изиграли ролята на отбранителна стена за целия грузински народ, когато страната била нападната от номадски племена.

село Шатилисело Шатили в Кавказ

Едно от най-впечатляващите села е Шатили разположено дълбоко в пролома Аргуни. Селото е с уникален комплекс от средновековни и по-съвременни укрепени жилища и кули. Всички те са направени от камък и се използвали едновременно и като място за живеене, и като отбранителна крепост, пазеща не само хевсуретите, но и североизточната граница на страната. Крепостта се състои от терасовидни структури (използвани като жилища от местните) с плоски покриви и приблизително 60 кули. Наличието на толкова много кули близо до планината е сигурен знак, че била необходима непрекъсна бдителност от страна на хевсуретите.

Днес голяма част от средновековните кули в Шатили са изоставени, а населението (около десетина семейства) живее в модерни дървени къщи. Не е известно поради каква причина, но през 50-те години на миналия век съветските сили умишлено изселват хората, живеещи там. Често пъти през зимния сезон пътищата до планинската провинция остават затворени. Това е и причината през тази част на годината и малкото останало население също да напуска планината за няколко месеца.

село Муцоукрепени жилища и кули в Кавказ

Друго село в планинската провинция е Муцо. Някога то било важна част от укреплението на района, но днес тъне в забрава. Селото е дом на приблизително 30 средновековни крепостни жилищни единици, разположени на вертикални тераси над дефилето Муцо-Ардоти. В него също има и няколко бойни кули и останки от древни структури и сгради. Село Муцо е сред застрашените паметници на културата и грузинските власти полагат големи усилия за опазването му!