Сокотра – островът, който по нищо не личи да е от нашата планета!

Когато човек за първи път попадне на снимки от остров Сокотра е малко трудно да повярва, че са истински и дори правени на Земята. Но те са точно такива, колкото и невероятно да изглежда това. Съдейки по снимките, определено може да се каже, че това място е като от друга планета!

СокотраСнимка: www.atlasobscura.com

остров СокотраСнимка: www.littlethings.com

Остров Сокотра е най-големият от архипелага Сокотра, състоящ се от общо 4 острова. Намира се в северозападната част на Индийския океан, на около 250 километра източно от Африканския рог и на близо 350 километра южно от Арабския полуостров. Сокотра е един от най-изолираните острови на планетата с континентален произход и има сух и много горещ климат. Съществува теория, съгласно която преди около 6 милиона години териториите му били част от Африка.

остров Сокотра Индийски океанСнимка: www.atlasobscura.com

Сокотра е дом на повече от 800 изключително редки растителни и животински видa, като близо 30 процента от тях се срещат единствено на този остров и никъде другаде по света! Учените са на мнение, че това се дължи на изолираността на острова. Интересното е, че това е едно от малкото места на планетата, където могат да се срещнат накуп толкова много ендемични вида*. Други подобни места са Галапагоските острови, Хавай и остров Нова Каледония. Общото между всички тях е, че се намират насред големи водни басейни, на стотици километри разстояние от големи сухоземни площи.

ендемичен вид* – екземпляр, който обитава една единствена територия на Земята.

необикновено дърво остров СокотраСнимка: www.littlethings.com

С цел да се защити удивителното биоразнообразие и екосистема, през 2008 година архипелагът Сокотра бива включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

природа остров СокотраСнимка: www.atlasobscura.com

Още по времето на древните египтяни и римляни остров Сокотра бил известен с необикновените си растения и животни, които не можели да се видят никъде другаде по света.

бряг на остров СокотраСнимка: i0.wp.com/unusualplaces.org

Безспорно едно от най-необикновените и странни дървета, които се срещат на остров Сокотра е така нареченото Драконово дърво, чиито гъсто разположени клони наподобяват чадър. Древна легенда гласи, че тъмночервената смола, която плодовете му изпускат всъщност е драконова кръв, като за нея и днес се вярва, че притежава лечебни свойства. Нещо повече, в миналото тя често била използвана по време на ритуали, както и за правене на магия.

Драконово дървоДраконово дърво остров СокотраСнимка: i2.wp.com/unusualplaces.org

Драконово дървоДраконово дървоСнимка: metrouk2.files.wordpress.com

От незапомнени времена съществуването на Сокотра се свързва с магьосници, чудовища, летящи змии, а в най-високите му части се вярвало, че има гнездо на феникс. Островът дори е споменат в книгата ‘Пътешествията на Марко Поло’, където откривателят описва магьосниците от острова като едни от най-могъщите на Земята. Дали заради тях и поради някаква друга причина, но корабът му така и не акостира на бреговете на Сокотра.

пясъчна дюнапясъчна дюнаСнимка: www.littlethings.com

Необикновената комбинация от коралови рифове, пълни с всевъзможни морски създания, крайбрежни равнини, пясъчни дюни, планини, варовиково плато с пещери напомня на пейзаж излязъл от някой научнофантастичен филм. Като добавим и стотиците уникални за острова растения и животни, може да се каже, че на Земята няма друго подобно място и колкото повече разглеждаме снимките, толкова повече си мислим, че те не може да са от нашата планета!