Литла Димун – островът в Атлантическия океан покрит с облаци

Литла Димун е малък остров част от Фарьорските острови (в превод от датски език означава ‘овчи острови’), Кралство Дания. Всъщност той е най-малкият от всичките 18 на брой и е единственият необитаем. Общата площ на Фарьорските острови е 1399 квадратни километра, а тази на Литла Димун едва 1 квадратен километър. Но това, което го отличава от всички останали острови е неговата ‘облачна шапка’, която се образува благодарение на така наречените лентикулярни (лещовидни) облаци.

остров Литла ДимунСнимка: commons.wikimedia.org Автор: SPUMADOR on Flickr (CC BY-SA 4.0)

Какво представляват те?

Лентикулярните облаци се образуват когато въздушният поток срещне хълмове, хребети или планински възвишения. Срещат се на височина от 2 до 15 километра. Характерно за тях е успоредното им разположение към планинските склонове. Също така те почти непрекъснато променят формата, но не и местоположението си. Лещовидните облаци са разположени едни върху други, образувайки етажни групи – често срещани са 2 или 3-етажните лещи, докато 5 или 6-етажните са по-редки.

остров с облачна шапкаСнимка: commons.wikimedia.org Автор: EileenSanda (CC BY-SA 4.0)

Южните части на острова представляват стръмни скали, а в останалата му част е разположена планината Слаетирнир висока 414 метра. Достигането на острова е възможно само при добри метеорологични условия.

остров покрит с облациСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Erik Christensen (CC BY-SA 3.0)

Любопитен факт е, че през 1973 година (когато Дания става член на Европейската икономическа общност) Фарьорските острови гласуват да останат извън общността. По този начин те се превръщат в единствената територия, която се намира под суверенитета на страна-членка на Европейския съюз, но и в същото време, която не е част от него!