Открити са останки от развита цивилизация на 15 000 години

Екип от специалисти направил забележително откритие в Перу – открили хиляди останки от ръчно изработени предмети от бита. Оказва се, че хората, живеели в този район били далеч по-напреднали отколкото ние изобщо сме предполагали.

Част от изследователския екип е и световноизвестният археолог – Джеймс Адовасио, според който намерените останки са доказателство за изключителните способности на тогавашните хора да използват богатствата на природата, което от своя страна им позволило да се превърнат в голямо и доминантно общество още преди 15 000 години. Археолози от Атлантическия университет във Флорида, САЩ също провели изследвания, които потвърждават съществуването на тази древна цивилизация.

Фрагменти от ръчно изплетени кошници, на възраст около 10 500 годиниръчно изплетени кошници

В периода 2007-2013 година са открити стотици хиляди останки в Хуака Приета, Перу – археологически обект по перуанското крайбрежие, където се намира и една от най-големите и стари пирамиди в Южна Америка – Храмът в могилата на Хуака Приета. Проведените радиокарбонни изследвания доказват човешко присъствие от преди 8 000 до 15 000 години.

Според Адовасио хранителните запаси, каменните инструменти, декоративните кошници и текстилните изделия демонстрират степента на развитие и нивото на познания и технологии на древното население в този район. Това от своя страна дава основание на археолозите да твърдят, че дори и една толкова древна цивилизация е била напълно способна ефективно да използва както морските, така и сухоземните ресурси на природата.

Едностранни каменни инструменти (на възраст от 13 500 до 15 000 години), използвани за рязане и остъргванедревни каменни сечиваСнимки: www.ancient-code.com

Твърди се, че тогавашното население се е справяло много добре с риболова. Свидетелство за това е и многообразието от куки както и факта, че плавателните съдове непрекъснато се подобрявали с цел да стават все по-устойчиви в бурни води. Добре развито било и земеделието, и по-точно отглеждането на култури като авокадо и тиква.

Джейм Авасидо продължава:

За направата на тези сложни текстилни продукти и кошници е бил необходим стандартизиран и добре организиран производствен процес, но трябва да отбележим, че направените изделия се отличават с високо качество и прецизност, надхвърлящи тогавашните им потребности. Предполага се, че сложността, с която е изработен даден предмет бил белег за социалния статус на притежателя му в обществото’.