Намерени са останки на 2500 години край разградско село

През 2013 година български археолози открили останките на тракийска двуколка и два коня, които изглежда са били погребани в изправено положение. Намерени са в историко-археологическия резерват ‘Сборяново’ край село Свещари, Североизточна България и след направени изследвания останките са датирани на около 2500 години. В тракийската могила са открити и разнообразни бронзови елементи, служили за украса.

тракийски останки

древни останки

Предполага се, че двуколката е част от погребален ритуал по обезсмъртяването на гетския* владетел Котела. Траките вярвали, че тя и конете ще го пренесат в отвъдното.

гети* – тракийско племе, обитавало двата бряга на Долен Дунав. Според археолозите столицата им се е намирала на територията на днешния резерват.

останки край село Свещари

Откритието е уникално по рода си, защото не наподобява никоя друга двуколка, открита досега в България и датирана от времето на траките’ – споделя Диана Гергова, ръководител на археологическите проучвания и професор в Националния археологически институт с музей при БАН.

Археологическото откритие е неочаквано за учените, защото са наясно, че въпреки забраната на ЮНЕСКО, иманярите отдавна са претърсили и ограбили много от могилите в района в търсене на злато.

древни останки на коне

Според екипа, двуколката и конете били вкарани в тесен и продълговат изкоп с помощта на рампа, след което животните били убити. Върху черепите им са открити малки метални дискове, което предполага, че са имали юзди. Скелетите са добре запазени, а главите им са положени върху каменни ‘възглавници’.

останки на конеСнимки: www.dailymail.co.uk

Любопитен факт е, че само на няколко метра от находката се намира Омуртаговата могила, в която същият изследователски екип намира злато през 2012 година.

Наблизо е открит и гробът на войн, а до него скелет на куче, вързано за колесница пълна с мечове, брони, копия и мастилница. Предполага се, че кучето е принадлежало на война.

През 2010 година подобна двуколка е открита край село Борисово в Северна България. При нея също имало два заровени коня, но проучванията показват, че е от по-късен период, а произходът – римски.

Вярваме, че в резервата ще направим още открития, но е важно, също така, той да бъде опазен от набезите на иманярите, защото в него се съхранява част от историята ни’ – завършва професор Гергова.