Открити са останки на хора високи близо 5 метра?

Колко висок трябва да бъде човек, за да бъде определен като гигант, а не просто като ‘човек по-висок от нормалното’? Може би не сме далеч от момента, в който ще научим отговора, защото в края на 2016 година медиите в Малайзия съобщават за намерени огромни кости в пещера на остров Пулау Упех (в югозападните части на страната), както и за изключително дълги гробове близо до нея.

На находката попаднал Мод Фуад Кусари Саид – историк от град Малака (столица на едноименния щат Малака в Малайзия). Първоначалната му цел била да намери такива исторически обекти, които да привлекат повече туристи към малкия остров. Но откритието, което направил надхвърлило всичките му очаквания!

‘Ако се докаже, че намерените останки са принадлежали на хора гиганти, тази част от острова ще се превърне в нещо като Дисниленд за Югоизточна Азия’ – споделя археологът.

Азман Уахаб, асистент на Мод Саид, намиращ се до един от гигантските гробовегигантска гробницаСнимка: mysteriousuniverse.org

Но какво точно е открито на острова?

Историкът съобщава за огромни по размер останки от скелет – череп и няколко кости, частично заровени в пещерата. Въз основа на размера им той предполага, че принадлежали на човек, висок между 3 и 5 метра. На около 1.2 километра от пещерата открива и два гроба с дължина от 5 метра и ширина 0.5 метра. Те били на около 15 метра един от друг и според археолога на този етап не е ясно дали останалата част от намерените кости в пещерата не са заровени в тези гробове.

Мод Саид, който е квалифициран историк с над 10-годишна практика като археолог, споделя:

Съобщих на властите за откритото, защото нямахме право да извършваме разкопки без нужното разрешение. След като го получихме, аз и моят екип започнахме да изследваме гигантските останки. Надяваме се един ден да разберем кога и как са се появили тук!’

гробница на гигантСнимка: mysteriousuniverse.org

Главният министър Идрис Харон също не изключва възможността останките да са принадлежали на гиганти.

По-интересното е, че новината за намерените кости не изненадала местните. Оказало се, че истории за тях се носели от край време на острова. Някои от слуховете били свързани с други гигантски гробници на острова като например тази на султан Ал Арифин – далечен роднина на пророка Мохамед, който донесъл исляма на острова през 1495 година. Гробът на султана е популярно туристическо място, но са известни и други подобни гигантски гробници. Във връзка с това историкът твърди:

Гробниците все още не са проучени достатъчно задълбочено, за да могат историите свързани с тях да бъдат потвърдени или отхвърлени’.

султан Ал Арифин

гробница на султан Ал АрифинСнимки: aslanmy.blogspot.bg

Амир Хамзах Азиз, представител на най-голямата политическа партия в страната споделя следното:

Ако наистина се докаже, че останките са принадлежали на хора гиганти, то ние сме тези, които трябва да се погрижим да ги запазим за бъдещите поколения!’