В Китай откриха останки от коне и колесници на 2400 години

През 2017 година в град Синджън, провинция Хънан, Източен Китай, археолози намерили огромна яма с останки от коне и колесници. След проведени изследвания останките са датирани на около 2400 години. Намират се близо до гробницата на неизвестен знатен благородник.

До момента в ямата са открити скелетите на 90 коня и останки от 4 колесници. Това е и най-голямата от всички намерени досега ями. Според ръководителя на разкопките, Ма Джункай от местния институт за културно наследство и археология, броят на скелетите на конете вероятно ще надхвърли 100.

останки от коне и колесници

‘Трудно е да се каже на кого принадлежи гробницата, тъй като е била ограбена и не са открити писмени сведения. Съдейки по размера ѝ и специфичните детайли по артефактите в нея, вероятно в нея е погребан високопоставен управител от късния период на Пролети-Есени (770-476 година преди Христа) в китайската история’ – Ма Джункай.

В ямата са намерени също бронзови предмети, които според думите на Джункай ни дават важна информация за погребалните практики от този период. Археологът допълва, че по всяка вероятност колесниците се използвали за ежедневна употреба от знатното семейство.

Но една от тях прави силно впечатление на изследователите, защото не само, че е необичайно украсена, но е и по-голяма (2.56 метра дължина и 1.66 метра ширина) от останалите. Оборудвана е с платнище, предпазващо пътниците от слънце и дъжд. Голяма част от елементите, с които е декорирана са бронзови или изработени от кост.

По времето на царство Чжън*, погребалната церемония изисквала първоначално конете да се умъртвят, а след това да се поставят на дъното на яма, намираща се в близост до гробницата на починалия им собственик. След това върху конете се поставяли разглобените колесници’ – споделя Ли Хонгчанг, ръководител на туристически обект, пресъздаващ историята на царство Чжън.

царство Чжън* – царство от епохата Пролети – Есени (770-476 година преди Христа) и периода на Воюващите царства (475-221 година преди Христа).

древни останки в КитайСнимки: www.ecns.cn

Разкопките продължат, като се осъществяват на обща площ от около 20 декара. Досега са открити 18 големи ями, в които има скелети на коне и разглобени колесници, както и над 3000 гробници.