Орелът маймунояд – кралят на Филипинската джунгла

Орелът маймунояд, известен още като Голям филипински орел, е една от най-големите грабливи птици не само за семейство Ястребови, но и в света. Обитава тропическите земи на Филипинския архипелаг и въпреки че той се състои от над 7000 острова, орелът обитава едва 4 от тях – Минданао, Лейте, Самар и Лусон или казано с други думи – около 223 000 квадратни километра площ, което е приблизително 2 пъти територията на България. Всъщност това са единствените земи на планетата, в които се среща, като добавим и факта, че горите, в които живее непрекъснато биват унищожавани, както и избиването му от страна на бракониерите, се оказва, че към днешна дата видът му е силно застрашен от изчезване!

Наричан е кралят на Филипинската джунгла, защото на архипелага няма естествени врагове. Както и самото му име подсказва, той е хищник. Но освен с маймуни се храни също и с кагуани (летящи лемури), прилепи, птици, летящи катерици, змии, плъхове и индокитайски мусанг (бозайник с големината на домашна котка).

орел маймуноядСнимка: dinoanimals.com

Интересното при него е, че когато дебне плячката си перата по главата му буквално настръхват! Ловува на двойки (женски и мъжки), като често използвана тактика е единия да подплаши набелязаното животно, а другия да го нападне от към посоката на бягане. Любопитното е, че подобна ловна тактика се наблюдава и при косатките.

Двойката орли си прави голямо гнездо с диаметър от около 1.5 метра и на височина от поне 30 метра. Има нужда от около 130 квадратни километра територия, в която да търси храната си.

Размножителният период при орелът маймунояд е сравнително кратък – октомври – декември. Обикновено женската снася едно, рядко две яйца. Мътенето продължава около 60 дни, като грижите за малкото са приблизително 20 месеца. Женските екземпляри са малко по-едри от мъжките, достигайки до около 105 сантиметра дължина и 6 килограма тегло, докато мъжките са съответно 95 сантиметра и 4.5 килограма. Размахът на крилата е между 185 и 220 сантиметра, в полза на женските.

Както повечето орли и този вид също е моногамен и двойката остава заедно до края на живота си. В случай, че единият партньор почине, едва тогава се търси нов. Обикновено живеят между 30 и 60 години, като тази продължителност много зависи от условията на живот, като например дали орлите са на свобода или в плен. Счита се, че тези отглеждани от човека живеят повече от дивите.

граблива птицаСнимка: dinoanimals.com

От орелът маймунояд са останали едва няколко стотин двойки и с цел съхранение на вида властите в страната създават няколко резервата, като един от най-големите сред тях е с площ от близо 70 квадратни километра. Създадена е и фондация, която цели да разпространи повече информация за него сред местните, свързана с опазването му. На 4-ти юли 1995 година е обявен за национален символ на страната.

Както вече споменахме, орелът маймунояд е застрашен от изчезване. С цел да обезсърчи бракониерите, филипинските власти наказват ловът му с до 12 години лишаване от свобода, както и с парична глоба до 25 000 долара.