Единственият орангутан албинос на планетата отново е на свобода!

На планетата е известен един единствен орангутан албинос  – Алба! От 19-ти декември 2018 година тя вече живее на свобода в джунглите на остров Борнео*, след като прекарва голяма част от живота си плен.

Борнео* – с площ от над 743 000 квадратни километра, островът се счита за третия най-голям по този показател на планетата. Разположен е в централните части на Малайския архипелаг, Югоизточна Азия.

Алба малко след като е спасена през 2017 годинаорангутанът Алба малко след като е спасен

Необикновеният примат бе пуснат на свобода във вътрешността на национален парк ‘Букит Бака Букит Рая’* на 19-ти декември 2018 година, 20 месеца след като бива спасена (точната дата е 29-ти април 2017 година).

национален парк ‘Букит Бака Букит Рая’* – създаден през 1992 година. Разполага се на площ от около 1810 квадратни километра.

По това време тя беше на 5 години, стресирана, обезводнена, с паразитна инфекция и нямаше апетит. Но благодарение на интензивните грижи на ветеринарния ни екип и останалите орангутани от възстановителния център състоянието на Алба постепенно се подобри, като не след дълго тя ни демонстрира отличните си умения за катерене и приобщаване към себеподобните’ – споделя един от служителите на неправителствената организация ‘Борнео орангутан сървайвъл’ (БОС), спасила Алба.

В превод от латински език Алба (Alba) означава бял. По време на престоя си във възстановителния център на БОС, Алба се сприятелява с друг женски орангутан – Кика (спасена на 18-ти февруари 2017 година). Общото между тях е, че и двете показвали дивите си навици и открито демонстрирали, че не харесват хората, още от момента, в който попаднали в там.

Кика малко след като е спасена през 2017 годинаорангутанът Кика малко след като е спасен

Алба била задържана в центъра по-дълго време от обикновеното. Като причината за това е, че от там искали да се уверят не само в пълното ѝ възстановяване, но и в способността ѝ да оцелее, когато е на свобода. Основание за притеснението на екипа идва от това, че орангутанът е албинос, поради което тя е предразположена към рак на кожата и има не толкова добре развити зрение и слух. Това от своя страна би я направило, както по-уязвима за останалите животни в дивата природата, така и по-лесна мишена за бракониерите.

орангутан албинос Алба

При постъпването на Алба във възстановителния център екипът, който се грижел за животните там не бил убеден, че тя може да оцелее ако бъде пусната на свобода. Те се опасявали, че необичайният ѝ външен вид, може да се окаже причина останалите орангутани да не я приемат. Но за щастие опасенията им били напразни. В тази връзка ветеринарният лекар Агус Фатони споделя:

Алба не страда от комплекс за малоценност, както допускахме първоначално. Тя дори е много по-уверена в сравнение с други орангутани от центъра. Мисля, че истинската заплаха идва от хората. Това, което ни тревожи е, че необичайният ѝ външен вид би могъл да я превърне в мишена за много бракониери’.

орангутан албинос Алба Борнео

На 18-ти декември 2018 година Алба и Кика поели по пътя към свободата. Те пътували цяла вечер, а на следващата сутрин екипът, който ги транспортирал, достига границата на парка. Там камионите били заменени с лодки и пътуването продължило 4 часа нагоре по течението на река Капуас.

След близо 16-часово пътуване, Алба, Кика и екипът от възстановителния център достигат мястото, където животните трябвало да бъдат освободени. Първо била отворена клетката на Кика, която бързо я напуснала и се покатерила на дърво. Няколко минути по-късно и тази на Алба също била отворена. След кратко оглеждане на околната среда и тя се отправила към близките дървета, където се присъединила към Кика.

освобождаването на Албаосвобождаването на орангутана Алба

освобождаването на Кикаосвобождаването на орангутана Кика

Алба на свободаорангутана Алба на свобода

Кика на свободаорангутана Кика на свободаСнимки: orangutan.or.id

През следващите 6 месеца служители от възстановителния център внимателно ще наблюдават двете животни и ще проследяват адаптацията им в дивата природа. Те остават в пълна готовност да изведат животните от естествената им среда в случай, че животът им е застрашен. Междувременно са сформирани патрули, които ще се грижат бракониерите да стоят далеч от границите на парка.


Видео: YouTube channel ‘BOS Foundation’