Олантайтамбо, Перу – изгубена древна технология

Град Олантайтамбо без съмнение е едно от най-впечатляващите места на Земята. Намира се на около 3000 метра надморска височина, на 72 километра от град Куско. За него се говори, че е сред най-значимите археологически обекти останали от инките в днешно Перу. Интересно е, че някои учени са на мнение, че този древен град дори предхожда империята на инките.

Олантайтамбо Перу

древен град в Перу

Това, което прави този обект толкова специален е непознатата технология, с помощта на която е издигнат. В Олантайтамбо има масивни гранитни блокове, някои от тях с тегло над 70 тона. Според археолозите повечето каменни блокове са донесени от кариера от другата страна на долината, в която се намира града.

Но как са донесени тези огромни каменни блокове през тежкия терен на планината?

империята на инките

древно инженерство Перу

Самият факт, че след толкова много години Олантайтамбо все още е изключително добре запазен, озадачава учените. Възможно ли е в далечното минало, още дори преди империята на инките, древна цивилизация да е притежавала напреднала технология, позволяваща добиването, прецизното оформяне и транспортирането на тези огромни гранитни блокове?

древна технология Перу

Един от най-впечатляващите обекти в Олантайтамбо е незавършеният ‘Храм на Слънцето’. Тази масивна структура се състои от 6 огромни монолитни блока, които са поставени един до друг по начин, който сякаш ни говори, че строителите нямали никакви проблеми с теглото им.

Храмът на Слънцето Перу

Храмът на Слънцето Олантайтамбо

мегалитни структури

Друга отличителна черта на Олантайтамбо е прецизната изработка. Перфектно изрязаните ъгли и прави линии са оставили множество експерти безмълвни. Много учени и автори са на мнение, че древните строители са притежавали инструменти с високо съдържание на кварц или закалена въглеродна стомана, за да могат да постигнат това. Въпреки това, досега не е открит нито един инструмент в района.

древни мегалитни структури

древна изгубена технология

Това, което се знае със сигурност за Олантайтамбо е, че е едно древно архитектурно и инженерно чудо. През годините са се породили множество въпроси относно това кой и как го е построил, но до ден днешен остават без отговор.

древен град в Андите

древния град Олантайтамбо

Интересен факт е, че този древен град има множество сходства не само с други подобни в Южна Америка (Тиахуанако или Пума Пунку), а и с мегалитни структури от другата страна на земното кълбо – храмът на долината Кхарфе, намиращ се на платото Гиза в Египет.

древно инженерство Олантайтамбо

мистерия в Андите

мистерия в ПеруСнимки: www.ancient-code.com