Олантайтамбо, Перу – изгубена древна технология

Град Олантайтамбо без съмнение е едно от най-впечатляващите места на Земята. Намира се на около 3000 метра надморска височина, на 72 километра от град Куско. За него се говори, че е сред най-значимите археологически обекти останали от инките в днешно Перу. Интересно е, че някои учени са на мнение, че този древен град дори предхожда империята на инките.

Това, което прави този обект толкова специален е непознатата технология, с помощта на която е издигнат. В Олантайтамбо има масивни гранитни блокове, някои от тях с тегло над 70 тона. Според археолозите повечето каменни блокове са донесени от кариера от другата страна на долината, в която се намира града.

древен град в Перу

Но как са донесени тези огромни каменни блокове през тежкия терен на планината?

Самият факт, че след толкова много години Олантайтамбо все още е изключително добре запазен, озадачава учените. Възможно ли е в далечното минало, още дори преди империята на инките, древна цивилизация да е притежавала напреднала технология, позволяваща добиването, прецизното оформяне и транспортирането на тези огромни гранитни блокове?

Един от най-впечатляващите обекти в Олантайтамбо е незавършеният ‘Храм на Слънцето’. Тази масивна структура се състои от 6 огромни монолитни блока, които са поставени един до друг по начин, който сякаш ни говори, че строителите нямали никакви проблеми с теглото им.

Друга отличителна черта на Олантайтамбо е прецизната изработка. Перфектно изрязаните ъгли и прави линии са оставили множество експерти безмълвни. Много учени и автори са на мнение, че древните строители притежавали инструменти с високо съдържание на кварц или закалена въглеродна стомана, за да могат да постигнат това. Въпреки това, досега не е открит нито един инструмент в района.

древния град ОлантайтамбоСнимки: www.ancient-code.com

Това, което се знае със сигурност за Олантайтамбо е, че е едно древно архитектурно и инженерно чудо. През годините се породили множество въпроси относно това кой и как го построил, но до ден днешен остават без отговор.

Интересен факт е, че този древен град има множество сходства не само с други подобни в Южна Америка (Тиахуанако или Пума Пунку), а и с мегалитни структури от другата страна на земното кълбо – храмът на долината Кхарфе, намиращ се на платото Гиза в Египет.