Окапи – необикновеният член на семейство Жирафови

Ако се направи класация за най-странно изглеждащите животни на планетата, то окапито непременно ще присъства в нея. Друго интересно негово наименование е горски жираф. И макар да принадлежи към семейство Жирафови*, външният му вид по-скоро наподобява отчасти зебра, сърна и кон.

семейство Жирафови* – разред чифтокопитни, включващ два рода – род жирафи с 4 вида и род окапи, включващ един единствен представител, а именно окапи.

окапиСнимка: pixabay.com Автор: tenaciously_tina

В пътепис от края на 19-ти век, свързан с изследване на сър Хенри Стенли* в Конго, се споменава за животно наподобяващо магаре, което местните наричали ати. Популярността му в западния свят нараствала въпреки липсата на преки доказателства за съществуване. Поради тази причина европейците започнали да го наричат африканския еднорог. Съществуването на необикновеното животно е потвърдено от английския изследовател сър Хари Джонстън през 1901 година, който пръв успява да се сдобие с негови останки. Той ги изпраща в Лондон, където новината за откритието получава много широк медиен отзвук. В знак на признателност втората половина от научното звание на окапи (Okapia johnstoni) е кръстена на Джонстън.

сър Хенри Стенли* – журналист, пътешественик и изследовател в Африка. Живее в периода 1841-1904 година.

Окапито има дълга шия и макар тя да е значително по-къса от тази на роднината му жираф и двете животни разполагат с по 7 шийни прешлена. Друга любопитна съпоставка е по отношение на рогата. Известно е, че и мъжкият и женският жираф притежават рога, докато при окапито те са характерни само за мъжкия.

Теглото на окапито варира от 200 до 350 килограма, а дължината на тялото му е около 2.5 метра. Окраската по шията и торса е в червено-кафявата гама, докато крайниците са на черно-бели ивици (подобно на зебра). Окапито има много добро обоняние и слух. На дължина езикът му достига 35-45 сантиметра. Всъщност той е толкова дълъг, че без проблем може да достигне ушите и очите си!

Животното е активно през деня, но благодарение на отличното си зрение може да си търси храна и през нощта. В менюто му влизат листа на дървета, клонки, треви, плодове и гъби. Известно е, че се храни с над 100 растителни вида, като някои от тях са токсични и биха се оказали фатални за човек или друго животно.

окапи необикновено животно

Окапито е самотно животно и се среща с представители на своя вид само при размножаване. Бременността трае между 440 и 450 дни, като обикновено се ражда едно малко, което може да се изправи в рамките на 30 минути след раждането си. На около третия месец то започва да приема твърда храна, а на шестия месец майката го отбива. Както вече споменахме само мъжкият екземпляр притежава рога, а тяхното развитие продължава до навършване на една година. Женската достига полова зрялост на година и половина, докато при мъжкия тя настъпва на втората година. Продължителността на живот е между 20 и 30 години.

Окапито се среща на територията на Република Конго и никъде другаде по света. В миналото представители от вида имало и в Уганда. Населява гори с надморска височина между 500 и 1500 метра.

Макар леопардът да е негов естествен враг, може би не той е главната заплаха за окапито, а човекът. Загуба на местообитания поради сеч и разширяване на селища, бракониерство и незаконен минен добив в районите на неговото местообитание са сред основните причини за спада в популацията на това животно.

Видът е класифициран като застрашен от изчезване. Поради тази причина още през 1987 година се поставя началото на така нареченият Проект за опазване на окапи, чиято главна цел е не само съхранението на вида и неговия хабитат, но и повишаване на популацията. Понастоящем повече от 100 окапита се отглеждат в зоологически градини по света, като същевременно се полагат и големи усилия за увеличаване на числеността им!