Отворила се е огромна дупка на Антарктика!

Мистериозна, огромна дупка се е отворила на Антарктика, като оставя учени и изследователи объркани, тъй като не могат да обяснят каква е причината.

Дупката, с размер от близо 77 000 квадратни километра (70 процента площта на България), поражда недоумение сред научните среди, тъй като не могат да дадат обяснение за нея. Някои твърдят, че причините са климатичните промени, но всъщност все още нямат представа какво е причинило това.

дупка на АнтарктикаСнимка: www.ancient-code.com

Според физика Кент Мур, професор в университета в Торонто, дупката все едно е пробита с нещо в леда. Трябва да се отбележи, че това не е първия път, когато огромни дупки се отварят в леда на Антарктика.

Мистериозният феномен бе класифициран като ‘полиния’ (вода заобиколена от лед), но след това е отхвърлена тази теза, тъй като за пръв път феноменът е забелязан през 70-те години, след това изчезва, след това се появява отново. Поведението му кара учените да изключат тази възможност.

Огромната дупка е открита от група изследователи от университета в Торонто, след като изследвали района със сателитна технология. Мотивът им за мониториране на въпросния регион е появилата се през 2016 година, значително по-малка, дупка.

откритие на дупка на АнтарктикаСнимка: www.ancient-code.com

Дупката появила се през 2017 година е най-голямата виждана досега, с размер от около 77 000 квадратни километра.

‘През зимата, за повече от месец, наблюдавахме тази невероятно огромна дупка, след това тя изчезна. Заради необичайното си поведение, първоначално изключихме възможността за полиния’ – твърди Кент Мур.

Много учени обвиняват климатичните промени за наблюдаваните феномени по повърхността на Антарктика. Въпреки това експертите все още не могат да намерят пряка връзка между затоплящия се климат и странното поведение на феномените.

В момента учени от различни университети провеждат изследвания в региона на дупката, като се надяват да съберат достатъчно информация, която ще хвърли светлина върху загадката.