Обикновен хипопотам – бозайникът, който може да спи под вода!

Обикновеният хипопотам е едър бозайник, представител на семейство Хипопотамови. Може да се срещне в африканските реки, езера и блата разположени на юг от пустинята Сахара. Но освен обикновения хипопотам, за който ще ви разкажем в настоящата статия, до наши дни е оцелял и още един вид – хипопотамът джудже.

След слона и белия носорог, той е третият най-голям жив сухоземен бозайник на Земята. Също така е и едно от най-агресивните животни на планетата!

обикновен хипопотам

На дължина достига от 3.5 до 5 метра, а на височина около 1.6 метра. Възрастният женски хипопотам тежи до 1300 килограма, а мъжкият до около 1500 килограма (документирани са няколко случая на екземпляри и с по-голямо тегло).

Хипопотамът води полуводен-полуземен начин на живот. Обикновено по залез слънце напуска водния басейн и се отправя към места, където да пасе. Установено е, че за една нощ може да изяде повече от 50 килограма трева. Разполага с огромни кучешки зъби и остри резци, които използва като оръжие по време на битка, а с устни откъсва тревата, за да се нахрани.

Благодарение на тънка мембрана, предпазваща очите му, хипопотамът може да вижда идеално докато се намира под вода. Друг любопитен факт свързан с него е, че може да спи под вода! Това го дължи на вроден рефлекс, благодарение на който се издига на повърхността, където си поема въздух и отново се потапя, като през цялото това време не се събужда!

Хипопотамът прекарва до около 16 часа на денонощие във вода или кал с цел да охлажда масивното си тяло от горещините. Но независимо от това колко добре се е приспособил към водата, той все пак не може да плува, а по-скоро се придвижва, подскачайки по дъното.

стадо хипопотами

Кожата на хипопотама е дебела около 6 сантиметра, което от своя страна ефективно го предпазва от хищници. Специфичното при нея е, че тя трябва да се поддържа влажна, за да не се напука. Освен това от нея се отделя червеникав на цвят секрет, който я предпазва от вредното влияние на слънчевите лъчи.

Въпреки набитото си тяло и сравнително къси крака, на кратки разстояния хипопотамът развива скорост до около 30 километра в час.

Живее на групи (от 10 до около 100 хипопотама), като всяка има доминантен мъжкар.

Размножителният период е между февруари и август. Бременността продължава около 8 месеца, като се ражда едно хипопотамче. Когато моментът на раждане приближи, женската се отделя от стадото за около една до две седмици. След като роди (малкото тежи средно 35 килограма и на дължина е около 120 сантиметра), майката остава във водата с малкото през следващите няколко дни. Двамата напускат водния басейн едва когато новороденото укрепне. За него най-голяма заплаха представляват лъвове, хиени и крокодили. Докато за възрастните, освен хората, крокодилът е единствената по-сериозна заплаха.

хипопотами под водатаСнимка: www.dailymail.co.uk

два хипопотама под водатаСнимка: www.dailymail.co.uk

Женският хипопотам достига полова зрялост между 5 и 6-годишна възраст, докато при мъжкия тя настъпва малко по-късно – между 7 и 8 години. Най-дълго живелият хипопотам на планетата се казва Дона. Тя била отглеждана в зоопарка Мескер парк в щата Индиана, САЩ. Умира през 2012 година на 61-годишна възраст.

Друг любопитен факт, свързан с обикновения хипопотам е, че той е едно от най-шумните животни в Африка. Способен е да възпроизведе звук със сила от 115 децибела, което приблизително се равнява на звука, който човек би чул ако се намира на 5 метра разстояние от високоговорител на рок концерт!

Както вече споменахме, хипопотамът прекарват близо 16 часа от денонощието във вода. Обикновено стои неподвижно или се предвижда изключително бавно и не са редки случаите, в които някоя птица каца на гърба му, за да се огледа отблизо за риба. Това е и причината хипопотамът да си спечели шеговитото прозвище ‘плаващ остров’.

хипопотами

През май 2006 година обикновеният хипопотам е обявен за уязвим от изчезване вид, тъй като били преброени между 125 000 и 150 000 екземпляра, което от своя страна представлявало между 7 и 20-процентен спад спрямо последното преброяване от 1996 година. Понастоящем най-много представители от вида се намират на територията на Замбия (около 40 000 хипопотама) и Танзания (между 20 000 и 30 000 хипопотама), а сериозно свиване на популацията му се отбелязва в Демократична република Конго.

хипопотами агресивни животни

Това е резултат главно от дейността на бракониери, които го ловуват заради месото, което се счита за деликатес и зъбите превърнали се в ценен заместител на слоновата кост. Друга причина, която оказва негативно влияние върху популацията му е непрекъснато намаляване на обитаваните от него земи, както и отклоняването на речни корита с цел напояване на селскостопански култури.