Нострадамус – животът като низ от предсказания

Мишел дьо Нострадам (по-известен като Нострадамус) е роден на 14-ти декември 1503 година в провинциалното градче Сен-Реми-дьо-Прованс, Франция. Той е едно от 9-те деца на Рейниер дьо Сен-Реми и нотариуса и търговец на зърно Жом дьо Нострадам.

На 15-годишна възраст младият Нострадамус постъпва в университета в Авиньон, където изучава граматика, реторика и логика. Но още на следващата година младежът е принуден да напусне не само университета, но и Авиньон, поради опасността от чума в града. Нострадамус пътува из страната в продължение на около 8 години, като от 1521 година започва да изучава лечебните свойства на билките.

Мишел дьо Нострадам

През 1529 година, след като вече работил няколко години като аптекар, започва обучението си по медицина в университета в Монпелие. Малко след това е отстранен, тъй като било установено, че практикува като аптекар, въпреки изричната забрана на ръководството на университета. Има сведения, според които след отстраняването си Нострадамус продължил да работи, вероятно като аптекар, и става известен със създаването на ‘розовото хапче’, за което се предполагало, че предпазвало от чума.

По-късно се установява да живее в Ажен, Франция със съпругата и двете им деца. За съжалението цялото му семейство умира от чума, а самият Нострадамус е обвинен в ерес и е принуден бързо да напусне града. Премества се да живее в Италия, където се проявява и пророческият му дар. Лекувайки очите си, той приема растението кукувича прежда, което всъщност променя живота му! Този стимулант предизвиква умствено разстройство, подобно на състояние на транс, по време на което по негови думи се откъсва от реалността и започва да пътува във времето.

През 1547 година се завръща във Франция (и по-точно в Салон-дьо-Прованс), където се жени за богата вдовица, Ан Понсард Жемел, от която има шест деца. В разгара на чумната епидемия пътува от град на град, спасявайки хората от страшната болест. Бързо и неусетно Нострадамус се превръща в национален герой. Дори френската кралица Катерина Медичи (съпруга на крал Анри II от династията Валоа-Ангулем) го назначава за придворен лекар и астролог.

На 1-ви март 1555 година е публикуван и най-известният му труд ‘Пророчествата на Мишел Нострадамус’. Творбата му е кодирана и написана на старофренски език. За да избегне разследване от Светата инквизиция, Нострадамус допуска умишлени грешки, които затрудняват разчитането на предсказанията му.

книга на НострадамусСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Zereshk (обществено достояние)

Редица събития са свързани с неговите предсказания – атентатите от 11-ти септември в САЩ, смъртта на Хенри II, възходът на Наполеон, Френската революция, смъртта на братята Кенеди и опожаряването на Лондон. Нострадамус умира след усложнения от подагра на 2-ри юли 1566 година на върха на своята слава.