Нострадамус – животът като низ от предсказания

Мишел дьо Нострадам (по-известен като Нострадамус) е роден на 14-ти декември 1503год. в провинциално градче Сен-Реми-дьо-Прованс, Франция. Той е едно от деветте деца на Рейниер дьо Сен-Реми и нотариуса и търговец на зърно Жом дьо Ностарам.

На петнадесетгодишна възраст младият Нострадамус постъпва в университета в Авиньон, където изучава граматика, реторика и логика. Но още на следващата година младежът е принуден да напусне не само университета, но и Авиньон, поради опасността от чума в града. Нострадамус пътува из страната в продължение на около 8 години като от 1521год. започва да изучава лечебните свойства на билките. През 1529год., след като вече е работил няколко години като аптекар, започва обучението си по медицина в университета на Монпелие. Малко след това е отстранен, т.к. било установено, че практикува като аптекар, въпреки изричната забрана на ръководството на университета. Има сведения, според които след отстраняването си, Нострадамус продължил да работи, вероятно като аптекар и става известен със създаването на ‘розовото хапче’, за което се предполагало, че предпазва от чума.

предсказания

По-късно се установява да живее в Ажен, Франция със съпругата и двете им деца. За съжалението цялото му семейство умира от чума, а самият Нострадамус е обвинен в ерес и е принуден бързо да напусне града. Премества се да живее в Италия, където се проявява и пророческият му дар. Лекувайки очите си, той приема растението кукувича прежда, което всъщност променя живота му! Този стимулант предизвиква умствено разстройство, подобно на състояние на транс, по време на което по негови думи се откъсва от реалността и започва да пътува във времето.

През 1547год. се завръща във Франция (и по-точно в Салон-дьо-Прованс), където се жени за богата вдовица Ан Понсард Жемел, от която има шест деца. В разгара на чумната епидемия, пътува от град на град, спасявайки хората от страшната болест. Бързо и неусетно Нострадамус се превръща в национален герой. Дори френската кралица Катерина Медичи (съпруга на крал Анри II от династията Валоа-Ангулем) го назначава за придворен лекар и астролог.

На 1-ви март 1555год. се публикува и най-известният му труд ‘Пророчествата на Мишел Нострадамус’. Творбата му е кодирана и написана на старофренски език. За да избегне разследване от Светата инквизиция, Нострадамус допуска ‘грешки’, които затрудняват разчитането на предсказанията му.

книга на НострадамусСнимка: commons.wikimedia.org

Няколко са събитията, които се свързват с неговите предсказания: Атентатите от 11-ти септември в САЩ, Смъртта на Хенри II, Възходът на Наполеон, Френската революция, Смъртта на братята Кенеди и Опожаряването на Лондон. Нострадамус умира след усложнения от подагра на 2-ри юли 1566год. на върха на своята слава.