Новооткрит фосил разкрива изумителен факт за Антарктида!

Антарктида – негостоприемният бял континент, който познаваме днес, някога бил повърхност, покрита със субтропични гори с палми, папрати и иглолистни дървета. Преди около 250 милиона години, леденият континент е изглеждал по съвсем различен начин.

Ако хората можеха да пътуват във времето и посетят Антарктида преди 250 милиона години, нямаше да са нужни топли дрехи. Температурите щяха да са доста приятни.

Антарктида

Група изследователи открили доказателства за това как е изглеждал континента в далечното минало. Учените открили фосили на 13 дървета от периода малко преди динозаврите. Това откритие потвърждава, че замръзналият в днешно време континент някога бил покрит с тропическа растителност и е кипял от живот. Тогава Антарктида все още е била част от Гондвана – южният суперконтинент, образуван след разпадането на Пангея, състоящ се от по-голямата част от съвременните земи в южното полукълбо.

Разпадането на Пангея
разпадането на ПангеяИзточник: www.wikipedia.org

Хората знаят, че на Антарктида има фосили на растителност още от 1910 година – експедицията на Робърт Скот. Въпреки това по-голямата част от континента все още не е изследвана. Често се случва да си първият човек стъпил на дадено място там’ – твърди Ерик Гилбрансон, професор от университета в Уисконсин.

Пермския период приключва преди около 250 милиона години, когато се счита, че са изчезнали по-голямата част от животинските видове на Земята, включително и полярните гори.

Тъй като полярните дървета от онова време са пораснали на място, на което днес няма никаква растителност, учените са на мнение, че става въпрос за изключително устойчиви растения. Засега няма отговор защо са изчезнали тези видове.

фосил на дървофосил на дървоСнимка: pbs.twimg.com

Тази древна гора е поглед към живота преди голямото измиране от тази епоха, като това може да ни помогне да разберем защо са се случили тези катаклизми’ – продължава Гилбрансон.

Учените обясняват, че горите, израснали на Антарктида, били устойчиви на екстремни условия, тъй като се е налагало да преживяват изключително ниски температури и липса на светлина. Това е още една причина, поради която учените са на мнение, че си струва да се разбере защо са изчезнали тези гори.

Антарктида фосили

Днес няма такива растения. Тези дървета са можели да спират растителния си цикъл, когато условията станели непоносимо лоши за тях. Предполагаме какво им е било поведението през студените месеци на зимата, но нямаме представа какво е било поведението им през по-топлите месеци’ – завършва Гилбрансон.