Изненадваща находка между храмовете Карнак и Луксор в Египет

Египет днес, египетски новинарски сайт, съобщи за изненадваща находка между два от най-известните храма в страната – Карнак и Луксор. На 9-ти август 2018 година е открита статуя, копие на Великия Сфинкс, но значително по-малка. Работници, извършващи реставрация в района, попаднали по случайност на необикновената находка. Подобни статуи са изключителна рядкост в днешно време и откритието на тази ще разкрие нова информация за изкуството на древните египтяни. Археолозите също така се питат и какво още е заровено под пясъците в района и кой фараон е изобразен на новооткритата статуя.

Статуя на сфинкс, поставена пред гробница на фараонсфинксСнимка: www.ancient-origins.net

Това митологично същество присъства в различни култури по света. Най-често е изобразено като лъвско тяло с човешка глава, като понякога има и крила. Сфинксът е олицетворение на щедрост и сила, като се асоциира с царските особи на съответната култура. Най-известният сфинкс в Египет е, разбира се, Великият Сфинкс от платото Гиза.

Великият Сфинкс от платото ГизаВеликия Сфинкс ГизаСнимка: www.ancient.eu

Храмовете Карнак и Луксор се намират в древния град Тива и са датирани към второто хилядолетие преди Новата ера. Те не били просто храмове, а големи религиозни центрове. Днес те представляват нещо като отворени музеи, изключително популярни сред туристите в Египет. Град Тива се слави с едни от най-големите и добре запазени комплекси. Археолозите са на мнение, че градът играел важна роля в религията и вярванията на Древен Египет. Вярва се, че откритият сфинкс е първата подобна находка в Тива, както и може би най-значимото откритие след гробниците през 2014 година.

Храмовете Карнак и Луксор са свързани с така наречената ‘Алея на сфинкса’, която е с дължина от около 3 километра. Алеята била използвана по време на празниците в чест на Опет. Тогава по нея минавали хора, носещи статуи на Амон и Мут, което символично изобразявало встъпването им в брак.

Алеята на сфинксахрамовете Луксор и КарнакСнимка: victortravelblogdotcom.files.wordpress.com

От няколко години върви работата по реставрирането на ‘Алеята на сфинкса’, или както още се нарича пътят Ал-Кабаш, свързваща двата емблематични храма. Египетската преса съобщава, че работници, работещи на участък от пътя, наречен ‘Алеята на овена’, са попаднали на статуята на сфинкса, в непосредствена близост до повърхността. Статуята все още не е изкарана напълно, тъй като учените искат да се уверят, че няма да я повредят.

Алеята на овенаДревен ЕгипетСнимка: www.ancient-origins.net

При първоначалния анализ на откритието е заключено, че статуята е почти идеално копие на Великия Сфинкс от платото Гиза – с тяло на лъв и глава на човек. Въпреки че все още не е напълно изкопана е почти сигурно, че това е изображение на египетското митично същество, което се различава от тези в другите древни култури като Древна Гърция и Месопотамия.

В миналото било практика за фараоните да се изработват подобни статуи, носещи техния лик. Това се правело за да се утвърди връзката им с богинята Сехмет, която се изобразява като жена с глава на лъв. Също така подобни статуи се поставяли пред входа на гробницата на фараона. Археолозите считат, че новооткритият сфинкс, по всяка вероятност, носи лика на някой фараон, но за момента не се знае кой.

Статуя на богинята СехметАлеята на сфинксаСнимка: pinimg.com

Очаква се в скоро време статуята да бъде извадена и след като приключат първоначалните процедурите по консервиране, по всяка вероятност ще бъде изложена на показ, но това може да отнеме време. До момента не са публикувани нито снимки, нито видео материали от откритието.

Подобни статуи са изключително редки, въпреки че митологичното същество е било на почит в Древен Египет. Откритието му също подсказва, че в района може би лежат и други любопитни артефакти, които ще разкрият още една малка частица от света на Древен Египет.