През 2018 година са открити над 200 нови растителни и животински вида!

Изследователи от Калифорнийската академия на науките в САЩ в сътрудничество с техни международни колеги са открили общо 229 нови растителни и животински вида през изминалата 2018 година!

нови растителни и животински видове от 2018 година

В списъка на новооткритите екземпляри влизат 1 жаба, 1 змия, 1 морско конче, 2 бавноходки (микроскопични безгръбначни организми, особено известни със способността си да оцеляват в крайно неблагоприятни условия на живот), 3 акули, 4 змиорки, 7 паяка, 19 риби (включително и такава в неонов цвят), 28 мравки, 34 морски охлюва и 120 оси. В сравнение с животните тази част от списъка, която се отнася до новооткритите растителни видове е сравнително по-скромна – 7 цъфтящи растения и 2 мъха.

новият вид жаба известна като Sanguirana acai (открита е на Филипините)нов вид жаба

нов вид риба

Ето и малко по-подробна информация за част от тях:

 • всичките новооткрити оси са намерени в района на Австралия и Нова Гвинея и са от рода Pison. Характерно не само за него, но и за осите като цяло е, че възрастните се хранят предимно с цветен прашец, докато ларвите са изцяло хищници. Веднъж уловили паяк, женските оси инжектират в него парализиращ секрет, след което го оставят в гнездото близо до яйцата. Когато ларвите се излюпят те се хранят с паяка.

 • името на новооткритото морско конче е Японско прасе. Видът е намерен край бреговете на Югоизточна Япония от група водолази, които му дават и необикновеното име. На дължина достига между 14 и 16 милиметра. Окраската му е изключително пъстра, благодарение на която е почти неразличимо от водораслите. Това в комбинация с миниатюрните му размери го прави особено трудно да се види с просто око.

  Японско прасенов вид морско конче

 • сред новооткритите животински видове е и коралова змия, намерена на Филипините. Предвид окраската ѝ в черно и бяло, експертите не изключват възможността тя да е свързана с други подобни коралови змии, характерни за тази част от света. Но за разлика от останалите, при които върховете на опашките са в син цвят, при тази върхът е ярко оранжев.

  илюстрация на новия вид коралова змиянов вид коралова змия

  Засега произходът на тази оранжевоопашата змия остава мистерия. Надявам се бъдещите ни изследвания да разкрият повече информация за нея’  – споделя доктор Алан Левитън от Калифорнийската академия на науките, експертът описал новия вид змия. ‘Възможно е да има и други подобни на нея видове, за които все още не знаем или пък да е представител на изчезващ род змии. А може би просто оранжевото е новото синьо’ – шегува се Левитън.

 • както вече споменахме през 2018 година са открити 7 нови цъфтящи растения, като Miconia rheophytica е от особено значение. Среща се в пукнатини на стръмни каньони в колумбийските Анди, близо до бързотечащи реки. Макар и новооткрит, растителният вид вече е обявен за застрашен от изчезване, тъй като намерението на властите да изградят язовир ще доведе до наводняване на единствения район, в който се среща растението.

  растението Miconia rheophyticaнов вид цъфтящо растениеСнимки: www.iflscience.com

‘Досега са открти по-малко от 14 процента от видовете, населяващи Земята. С колегите ми неуморно изследваме близки и далечни райони, навлизаме в труднодостъпни гористи местности, изучаваме океаните на стотици метри дълбочина и търсим нови видове. Правим всичко това, защото във всеки новооткрит вид може да се крие ключа, който ще доведе до иновации в науката, технологията и дори обществото, помагайки ни да разберем по-добре разнообразието на живота, съставляващо процъфтяващите екосистеми. И разбира се, не бива да забравяме, че заедно с новите открития расте и отговорността на човек към природата и случващото се с нея, предвид ролята му на доминиращ вид на планетата’ – доктор Шанън Бенет от Калифорнийската академия на науките.