Един от най-великите изобретатели на всички времена – Никола Тесла

Детство и образование

Никола Тесла е роден на 10-ти юли 1856 година, в Смилян, Австро-Унгария (днешна Хърватия). Той е четвъртото от общо петте деца (Дане, Анджелина, Милка и Марица) в семейството. Интересът на Тесла към електрическите изобретения е подтикнат от майка му – Джука Мандич, която в свободното си време изобретявала малки домакински уреди. Бащата на Тесла – Милутин Тесла, бил сръбски ортодоксален свещеник и писател, който настоявал синът му също да стане свещеник, но интересите на Никола Тесла били свързани с науката.

След като учи в Политехническия институт в Грац, Австрия и Пражкия университет, през 1870 година Тесла се премества в Будапеща, където за известно време работи в телефонна централа. Това е и мястото, където се заражда идеята за индукционния двигател, но тъй като в продължение на няколко години не успява да привлече вниманието на потенциални инвеститори към изобретението си, на 28-годишна възраст Тесла напуска Европа и се премества да живее в Америка.

Тесла през годинитеСнимка: www.facebook.com

Животът в Америка

През 1884 година Тесла пристига в Америка със съвсем малко багаж и препоръчително писмо от Чарлс Бачелър до Томас Едисън. Тесла и Едисън започват да работят заедно, подобрявайки изобретенията на Едисън. Но едва няколко месеца след старта на съвместната им работа, пътищата на двамата изобретатели се разделят, защото Едисън е описван като властна фигура, интересуваща се предимно от финансовия успех, докато Тесла по-скоро бил неговата противоположност.

През 1885 година Тесла получава финансова подкрепа с помощта, на която основава собствена компания като имал за ‘задача’ от инвеститорите си да разработи проект за дъгови лампи за улично осветление. Една година по-късно проектът е завършен, но това, което се предлага на Тесла не е финансово възнаграждение, а акции от компанията – предложение, което се оказва крайно неприемливо за изобретателя.

Късметът му се усмихва през 1887 година, когато намира финансиране за проекта си за електрическа система на променлив ток, както и за новата си компания. До края на годината изобретателят патентова няколко свои изобретения, свързани с електрическата система за променлив ток.

Работата на Тесла бива забелязана от американския инженер и бизнесмен Джордж Уестингхаус, който по това време търси начин за пренос на енергия на дълги разстояния. Убеден, че изобретенията на Тесла могат да му помогнат в постигането на тази цел, през 1888 година Уестингхаус закупува патентите на Тесла за сумата от 60 000 долара. И тъй като интересът към системата за променлив ток нараствала, Тесла и Уестингхаус станали преки конкуренти на Томас Едисън, който по това време разработил системата си за постоянен ток.

Между двете компании бушува конкуренция, известна в Америка под името Войната на токовете. Докато Едисън се опитвал да подкопае интереса към системата на своя пряк конкурент, Тесла от своя страна се фокусирал върху работата си и през това време патентова още няколко свои изобретения, включително и ‘бобината на Тесла’, която стои в основата на безжичните технологии и все още се използва в радиотехнологиите.

Едисън и Тесла

За огромно съжаление на Едисън, проектът на Тесла е този, който печели Световното колумбийско изложение в Чикаго през 1893 година. Две години по-късно, през 1895 година, Тесла проектира една от първите водноелектрически централи в САЩ в близост до Ниагарския водопад, с чиято помощ през 1896 година град Бъфало, Ню Йорк се захранва с електричество. Постижението на Никола Тесла получава признание и намира своето световно приложение!

Тесла разкрива, проектира и развива идеи за редица други изобретения, повечето от които официално патентовани от други изобретатели, включително за динамото (електрически генератор подобен на батерия) и индукционния двигател. Той е пионер и в откриването на радарната технология, рентгеновите технологии, дистанционното управление и въртящото се магнитно поле.

проект на Никола Тесла

Кулата Уордънклиф

Около 1900 година Никола Тесла започва работа по най-мащабния си проект, а именно изграждането на глобална, безжична комуникационна система за обмен на информация и осигуряване на безплатна електроенергия в цял свят. За целта било необходимо да се построи огромна електрическа кула, чието финансиране било поето от група инвеститори в това число и финансовият гигант J. P. Morgan. През 1901 година Тесла проектира и изгражда лаборатория с електроцентрала и масивна предавателна кула в Лонг Айлънд, Ню Йорк. Появилите се спекулации относно правоспособността на системата на Тесла разколебават инвеститорите му и той е принуден да преустанови работата по проекта. През 1906 година персоналът е освободен, а през 1917 година Тесла обявява несъстоятелност и кулата се разглобява и продава за скрап, с цел покриване на натрупаните задължения.

променлив ток Тесла

Смъртта на Никола Тесла

Дълго време изобретателят страда от нервно разстройство, но въпреки това се завръща към работата, но вече в качеството си на консултант. С течение на времето идеите му стават странни и непрактични. Голяма част от свободното си време прекарвал в грижа за дивите гълъби в парковете на Ню Йорк. Беден и самотен, Никола Тесла умира на 7-ми януари 1943 година в Ню Йорк, където живее близо 60 години.