Мъж забелязва нещо в реката, което променя историята!

Светът е пълен с изненади и има неща, които могат да променят историята за секунди, ако бъдат открити.

По цялото земно кълбо, обикновени хора се натъкват на необикновени открития – от ценни артефакти до неща, които на пръв поглед не са нещо значимо, но в последствие променят историята. Историята на Хосе Антонио Ниевас е от втория тип.

Хосе Антонио Ниевас – обикновен фермер от Аржентина, който през 2017 година попаднал на обект, който на пръв поглед приличал на огромен камък или гигантско яйце на динозавър. За негова изненада откритието не било нито на камък, нито на яйце, а на черупка на праисторическо същество, което е с размерите на лек автомобил.

открито праисторическо същество в Аржентина

Съпругата на Хосе, Рейна Коронел, споделя пред местен репортер:

‘Съпругът ми слезе от колата и извика, че е намерил нещо като гигантско яйце на динозавър! Всички се разсмяхме, защото мислехме, че това е шега’.

Новината за откритието бързо се разпространила по света и привлякла вниманието на учените, които предположили, че това най-вероятно е черупка на глиптодонт (вид броненосец, обитавал земите на Южна Америка до преди около 18 000 години).

‘Няма съмнение, че прилича на глиптодонт. Животното изчезнало преди хиляди години и не е толкова необичайно да се намери фосил в този район’ – твърди палеонтолога Алехандро Крамарз от музея на природните науки в Аржентина.

Глиптодонтите са прадеди на днешните броненосци. Тези древни животни обаче израствали до невъобразими размери, като черупките им достигали до един тон тегло.

броненосецпраисторически гигантски броненосец

Според научно списание, глиптодонтите еволюирали преди около 15 милиона години в тези джунгли, когато Южна Америка била отделен остров. Тази изолация от останалите континенти довела до еволюирането не само на глиптодонта, но и на други причудливи животни като гигантските ленивци, гигантските хищни птици и други. Тези и много други изключително големи животни обитавали Земята в продължение на десетки милиони години.

Интересно е, че намерената черупка от Антонио е изключително ‘млада’ – на около 10 000 години. Глиптодонтите се считали за изчезнали към края на последния ледников период заедно с много други животински видове от същите географски ширини като гигантския ленивец, пампатерий (друг вид гигантски броненосец) и макраукения (вид древно чифтокопитно).

След това откритие учените са объркани, тъй като очевидно тези видове не са изчезнали, както се е смятало досега, а са оцелели и само Земята може да каже докога!