Нестинарство – за магията на танцуването по жарава

Нестинарството е древен езически ритуал, при който се танцува с боси крака върху жарава. Според някои изследователи той произлиза от Дионисиевите празници, а според други от култа на траките към Слънцето. През 2009 година нестинарството е включено в Списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Днес ритуалът се практикува само в три села в Странджа планина – Българи (единствено тук е запазен автентичният му вид), Бродилово и Кости. Любопитен факт е, че нестинарството като обичай съществува и извън пределите на България. Характерен е и за няколко села (Керкини, Лангадас, Какараска и Каракавак) в Егейска Македония, Гърция.

нестинарствоСнимка: fabula.club

По традиция нестинарите танцуват в нощта на 3-ти срещу 4-ти юни (по стар стил), а по нов на 21-ви май – деня, в който честваме празника на Свети Свети Константин и Елена.

Още в ранни зори иконите на светците се ‘обличат’ в ярко червен плат украсен с цветя и стари сребърни пари, след което се прави шествие с тях в селото. По-късно през деня на площада се пали огън, който се поддържа от най-старите нестинари (обикновено тези хора са на възраст и вече не танцуват). Жаравата, която се образува от огъня е с дебелина около 5-6 сантиметра и диаметър 2 метра.

Привечер църковният настоятел и нестинарите се молят заедно в параклиса. С настъпването на вечерта пред него се събират всички жители на селото. Тъпанджията и гайдаря изпълняват специфична обредна музика по време на предвижването от параклиса до жаравата и друга по време на самото ходене.

ритуала нестинарство

древен обичай нестинарствоСнимки: ufoleaks.su

В жаравата първи влизат нестинарите, които практикуват от най-дълго време. По традиция те я обикалят три пъти, а след това я минават на кръст. Едва след това започват и самите танци по време, на които нестинарките държат иконите. Често се случва танцуващите да изпаднат в транс и да направят предсказание.

След ритуала за здраве се свири и трета мелодия известна като  ‘Костадинско хоро’. В края на вечерта нестинарите се отправят към параклиса, където пазят иконите до сутринта.

танц върху жарава

танци върху жарава

езически обичай нестинарствоСнимки: cyclingguidebulgaria.com

В миналото нестинарството се практикувало единствено от ‘нестинарски фамилии’, но има и случаи, в които част от присъстващите също изпадали в транс. Любопитен факт е, че след танците в жарава нестинарите нямат никакви изгаряния по краката. Има случаи, в които нестинари са падали по време на танца си, но се изправяли и продължавали без да имат каквито и да било изгаряния.

Нестинарството и до ден днешен остава загадка и може би точно в това се крие и магията му!