Открити са непокътнати гробници на над 2000 години в Египет

Археолози в Египет направили вълнуващо откритие на непознат досега некропол, недокоснат в продължение на хилядолетия. На възраст повече от 2000 години, той е датиран към Птолемеевата династия (от 305 до 31 година преди Новата ера) и съдържа поне 8 гробници, като всяка от тях има по няколко саркофага.

Намиращ се на юг от Кайро, подземният погребален комплекс е само на 6 километра от некропола Туна ел Гебел, който е известен с това, че в него са открити множество мумифицирани животни.

непокътнати гробници ЕгипетСнимка: uk.reuters.com Автор: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Комплексът има множество погребални шахти, като в тях се намират семейни гробове. Според археолозите проучванията и изследванията тук ще продължат няколко години.

‘Ще са ни нужни може би 5 години, за да можем да изследваме обстойно некропола. Това е само началото на едно велико откритие в света на археологията’ – твърди министърът по въпросите на древните паметници в Египет Халед ал Анани.

Разкопките са започнали в края на 2017 година, ръководени от доктор Мустафа Уазири – ръководител на Върховния съвет на античното наследство на Египет. Екипът му търсел предполагаема гробница от друг период, но попаднал на неочакваната находка.

Едно от знаковите открития в некропола е, че една от гробниците принадлежала на висш свещеник на Тот – бог на мъдростта, занаятите, йероглифите и науката. Идентифициран благодарение на йероглифи върху канопи*, свещеникът носел и титлата ‘Един от великите пет’ – титла давана само на най-висшите свещеници в Древен Египет.

канопи* – съдове, които служели за съхранение на вътрешностите на мумиите.

древен некрополСнимка: uk.reuters.com Автор: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Четири от тези канопи, изработени от алабастър (вид гипс) и с тапи изобразяващи главите на четирите сина на Хор, също били открити в тази гробница, като били в добро състояние и все още съхранявали органите на мумифицирания свещеник.

В допълнение, екипът открил около 1000 ушебти – древни египетски погребални фигурки във вид на мумии със скръстени на гърдите ръце или държащи някакви сечива, които се поставяли в гробниците. Предназначението им е да съпроводят мъртвия в отвъдния свят.

древни египетски погребални фигуркиСнимка: uk.reuters.com Автор: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Мумията на свещеника ясно показва, че той бил висшестоящ. Около врата му има бронзова яка, на която се вижда лика на богинята Нут, която е разперила крила, за да го пази в задгробния живот. В саркофага са открити още сини и червени мъниста от скъпоценни камъни, позлатени чаршафи, две бронзови очи, украсени със слонова кост и кристал, както и четири амулета от полускъпоценни камъни.

Общият брой на погребаните в гробницата е 13, а в целия комплекс от 8 гробници са открити общо 40 саркофага, като повечето са изработени от камък, а някои от дърво. Учените са на мнение, че повечето от погребаните в гробниците са членове на семейството на свещеника или негови приближени.

Въпреки че все още не е ясно какво друго се крие в подземните гробници, откритието вече е изключително голямо и значимо за страната. Находката също така потвърждава връзката на този регион с бог Тот.