Открита е непокътната замръзнала гробница на 2800 години!

Археолози, работещи в южните части на Сибир, се натъкнали на недокосната замръзнала могила. Според учените гробницата най-вероятно принадлежи на скитски владетел. Монументът, който е на повече от 2 800 години, с размери приблизителни на футболен стадион, може да е най-старият и най-големият откриван в региона.

Скитите били номадски племена, обитаващи земите в Централна Азия за около 9 столетия – от 9-ти до 1-ви век преди Новата ера. Освен с уменията си по езда, те се славели и като безстрашни воини.

скитки племенаСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Виктор Васнецов (обществено достояние)

Въпреки че скитите не оставили след себе си никакви големи селища, те са известни с могилите, в които погребвали починалите си, заедно с богатствата им. Тъй като много от тези гробници са изградени в мразовити райони, голяма част от тях са почти изцяло замръзнали. Археолози твърдят дори, че са намирали замръзнали тела на хора в някои от могилите.

От 70-те години до днес, археолозите разкопали няколко могили, наричани ‘кургани’, в земите на една от най-неизвестните руски републики – Тува (северозападно от Монголия).

Повечето от могилите са с диаметър от почти 100 метра. По време на разкопки в началото на 21-ви век, археолози се натъкнали на останките на мъж и жена в могилата Аржан, като около тях имало над 9 000 златни предмета.

Джино Kаспари, археолог от университета в Берн, разглеждал сателитни снимки на местността с висока резолюция. Той успял да различи кръгла структура в средата на блато близо до река Уйюк. На изображенията Каспари успял да различи нещо като дървени греди или трупи под дебел слой камъни.

Следващият ход на археолога бил да посети мястото. През 2017 година, руско-шведска експедиция поела към въпросното място. Според доклади от експедицията, ‘замръзналата гробница’ била пощадена от грабежи на иманяри, поради труднодостъпното си местоположение.

древна замръзнала гробницаСнимка: www.dailymail.co.uk Автор: Gino Caspari/University of Bern

Могилата се намира на 5 часа пътуване по черни пътища от най-близкото селище!’ – твърди Каспари.

Екипът взел проби от дървените греди и направил радиовъглеродни тестове, с което археолозите установили, че гробницата е изградена през 9-ти век преди Новата ера. Това превръща монумента в един от най-старите откривани в региона. Диаметърът на ‘кургана’ е почти 140 метра, което го прави и един от най-големите такива!

Нито един друг курган с подобни размери не е откриван в Евразия! Също така има реална опасност за това, което е скрито в могилата, поради покачващите се температури в глобален мащаб. Надяваме се, че през следващите години ще успеем да проведем разкопки, които ще ни разкрият тайни за обитателите на този курган!’ – завършва Каспари.