Открит е непознат вид динозавър в делтата на Нил

Търсенето на скрити съкровища в пустините на Египет не е нищо ново или необичайно. Археолозите се опитват да разкрият мистериите на тази част на Африка от векове, като досега са направени множество открития, даващи ни бегла представа за битието на древните египтяни.

В началото на 2018 година се съобщава за намерени останки на далеч по-необикновен обитател на тази част от света. Палеонтолози от университета в град Мансура открили нещо, което досега не е виждано в тази част на Египет – непознат вид динозавър. Информацията за находката е публикувана на 29-ти януари 2018 година в списание ‘Екология и Еволюция’. Името на този вид е мансуразавър Шахин, като това е комбинация от имената на града, от който е университета и името на палеонтолога направил откритието.

непознат вид динозавърСнимка: www.outerplaces.com

Въпреки че тестовете продължават, учените са обединени около мнението, че това е непознат на палеонтологията вид тревопасен динозавър. В близкото минало са откривани и други видове на територията на Египет. През 1911 година немският палеонтолог Ернест Стромър провежда експедиция в оазиса Бахрия, в западната част на Сахара. Там открива четири вида от Креда*, включително хищник, известен като спинозавър. Но всички негови открития и записки по-късно били изгубени при бомбардировките засегнали историческия музей в Мюнхен през Втората световна война.

Креда* – периодът Креда продължава от преди 145 до 65 милиона години.

Мансуразавърът е вид обитавал тези земи преди около 80 милиона години, което го причислява към късна Креда. Това е няколко милиона години преди масовото измиране на динозаврите. Ако датирането на останките е точно, това означава, че мансуразавърът е първият животински вид от този период някога откриван на територията на Египет.

открит динозавър в ЕгипетСнимка: www.washingtonpost.com

Въпреки че този вид е непознат за науката, той споделя много черти с фосили от същия период открити в Европа. Този факт загатва на учените, че когато имало само един континент – Пангея, Европа и Африка най-вероятно не са били разделени от голямо море или езеро.

След проведените първоначални анализи учените установили, че мансуразавърът е вид с дълги врат и опашка, със закръглено тяло с приблизителни размери на тези на днешните слонове. Това означава, че съвсем не е бил един от най-големите видове, въпреки че учените не са наясно на каква възраст е бил, когато е умрял, но пак е внушителен.

динозавър в ЕгипетСнимка: www.outerplaces.com

Палеонтолозите в района се надяват, че след като пустинята е запазила изключително добре останките на мансуразавъра, останки на други видове от същия период може би лежат под пясъците.

Палеонтологът Хешам Салем споделя:

‘Също като във всяка една екосистема, ако отидем в саваната ще открием лъв и жираф. Ние намерихме жирафа, къде е лъвът? Засега не знаем как е живял или умрял мансуразавъра, нито дали е бил сам или в стадо. Единствено знаем, че е бил тревопасен’.

нов тревопасен вид динозавър в ЕгипетСнимка: www.outerplaces.com

Според Салем това откритие е направено изцяло по случайност. Екип от докторанти и магистри пътувал към университет в съседен град, когато забелязали интересни скални образувания. На следващия ден се върнали на мястото, за да ги проучат по-подробно и тогава един от студентите се натъкнал на фосила. Това още повече кара учените да се замислят, че щом по този начин са открили тези останки, то едно по-задълбочено проучване може да разкрие множество подобни фосили.

За момента ще трябва да почакаме, за да видим дали екипът на Салем ще открие месоядния динозавър, за който говори. В същото време е вълнуващо да знаем, че има още много видове от тези изчезнали гиганти, които чакат да бъдат открити на различни места по земното кълбо!