В долината на река Нил откриха селище по-древно от египетските фараони

Египетско селище, съществувало преди около 7000 години, много преди появата на фараоните, е открито по делтата на река Нил.

Неолитното селище е намерено в средата на 2018 година на територията на археологическия обект Тел ел-Самара, на около 115 километра северно от столицата Кайро, Северен Египет. Интересното е, че то е съществувало още преди появата на йероглифното писмо (създадено преди около 5200 години) и строежа на Великата пирамида в Гиза (издигната преди около 4500 години).

Това е едно от най-древните селища, които някога са били откривани по делтата на Нил. Надяваме се, че предстоящите изследвания ще ни разкрият повече за развитието на селското стопанство и живота на обитателите му’ – споделя Фредерик Гио, ръководител на френско-египетския екип, направил откритието.

древно селище в ЕгипетСнимка: www.nbcnews.com

Археолозите споделят, че в него са намерили руини от няколко сгради, както и множество силози*, някои от които пълни със сухи растения и кости на животни.

силоз* – съоръжение, най-често с цилиндрична форма, което се използва за съхранение на земеделски добив, строителни материали и други.

От предстоящите анализи експертите очакват да разберат какви точно видове са въпросните растения и животински останки. Въз основа на получените данни археолозите се надяват да разкрият повече за това кога и как в Древен Египет земеделието се е развивало и разпространявало.

Екипът също така ще анализира и останките от глинени съдове и каменни инструменти, намерени в селището.

египетски земеделциегипетски земеделциСнимка: mysteriousuniverse.org

Както вече споменахме, египетското селище е на приблизителна възраст от около 7000 години. От археологическия екип разкриват, че разкопките ще продължат и през 2019 година, а от бъдещите анализи се очаква да се разбере как селището се е променяло с течение на времето, както и колко дълго е било обитавано. На този етап археолозите уточняват, че причината за изоставянето му не е известна.

‘Открието ни дава възможност да узнаем повече за древните общества, населявали делтата на Нил 2000 години преди легендарният цар Менес да обедини Горен и Долен Египет, поставяйки началото на династията на фараоните’ – допълва Гио.

неолитно селище в Древен ЕгипетСнимка: mysteriousuniverse.org

През последните няколко години египетското правителство полага големи усилия, за да върне туристите в Египет, популяризирайки археологическите си открития. Както знаем, браншът пострада сериозно през 2011 година в резултат на Арабската пролет*, което от своя страна доведе до отлив на чуждестранни посетители и съответно спад на приходите в най-печелившия за страната сектор.

Арабската пролет* – серия от протести и демонстрации продължили в периода 2010-2012 година. Протестите обхващат няколко арабски държави, сред които е и Египет.