Необясними за науката феномени! Как, кой, защо и кога?

Колкото и развита да е науката ни, по Земята има аномалии, които до момента не могат да бъдат обяснени.

 • Зоната на тишината – разположена върху 27-мия паралел, в който са намира Великата пирамида в Гиза и Бермудския триъгълник, тази зона в мексиканската пустиня Чихуахуан е едно от най-загадъчните места в света. Учените не могат да обяснят защо часовниците спират, радиосигналите се губят, а стрелките на компасите непрестанно започват да се въртят около оста си, когато се доближат до земята или някой камък. Вярва се, че това се предизвиква от огромно количество намагнетизирани метали под повърхността, както и от необичайно голямото количество отломки от метеорити.

  зоната на тишинатаСнимка: s.hswstatic.com

 • Гьобекли Тепе – това е най-старият откриван храм на Земята, като възрастта му е около 12 000 години. Това го прави с около 7000 години по-стар от най-древната египетска пирамида и с около 6500 години по-възрастен от Стоунхендж. И до днес учените не са наясно кой го е издигнал и какво е значението му. Изключително любопитно е, че върху някои от камъните има изгравирани животни от цялото земно кълбо.

  Гьобекли тепе ТурцияСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Teomancimit (CC BY-SA 3.0)

 • Магнитните хълмове – на това място в Индия, известно като Магнитните хълмове, сякаш ‘гравитацията не работи както трябва’. Говори се, че колите там без проблем се придвижват по инерция нагоре по хълмовете. Има сведения, че районът има необичайно силно магнитно поле, достатъчно да придвижи автомобил по хълма. Дори самолетите, които прелитат над областта увеличават височината си, за да избегнат силното магнитно поле.

  Магнитните хълмовеСнимка: prod-upp-image-read.ft.com

 • Вечният пламък – в САЩ има странен феномен, при който се наблюдава пламък на необикновено място – зад водопад. Учените твърдят, че пламъкът се захранва от пукнатина в скалите, през която изтича природен газ, но така и не могат да обяснят какво го е запалило зад водата. Местните легенди гласят, че ако пламъкът изгасне, този който го запали ще бъде благословен.

  Вечният пламъкСнимка: mybestplace.com

 • Бермудският триъгълник – загадка за учените от векове. През последните столетия ‘триъгълникът на дявола’ е отнел живота на около 1000 души, като досега няма обяснение как това се е случило. За това какво предизвиква изчезването на стотици кораби и самолети има безкраен брой теории – от извънземни и мистериозни пирамиди до водни феномени и портал към друго измерение.

  Бермудският триъгълник

 • Пирамиди по цялото земно кълбо – истина е, че има пирамиди по цялата планета. Изглежда сякаш някой е посещавал всички древни цивилизации, казвайки им да строят пирамиди по определен начин. Защо всички древни цивилизации са издигали пирамиди и защо всички те си приличат толкова много?

  Пирамиди по цялото земно кълбоСнимка: i.imgur.com

 • Долмени – мегалитни съоръжения, изградени от няколко положени отвесно каменни плочи, които образуват камера и са покрити с друга каменна плоча. Точно както пирамидите, долмените се срещат по цялата Земя. Откривани са в Китай, Корея, Русия, Испания, Португалия и България. Защо има толкова много от тях и защо си приличат толкова много? Археолозите така и не могат да дадат обяснение. Някои са на мнение, че били използвани като гробници, но други не са съгласни. Друго изключително любопитно за долмените е, че електронните устройства не функционират нормално, когато се намират близо до тях.

  Португалия                                          Бразилия                                               Корея
  ДолмениРусия                                                         България                                                   Испания

Без съмнение науката е ‘извървяла дълъг път’, разрешавайки някои от световните загадки, но несъмнено има още много какво да учим!