Храната по начин, който не сме виждали досега!

Фотографската колекция на Райън Матю Смит, носеща името ‘Модернистична кухня: Изкуството и науката на готвенето’ е необикновена и запомняща се. На пръв поглед нищо особено – снимки на храна. Но това, което ги прави уникални е начинът, по който авторът ги е представил, а именно разрязани наполовина. Всъщност кадрите улавят моменти от приготвянето на най-разнообразни храни, като се акцентира върху тяхната средна част.

Любопитен факт е, че снимките са включени в 5 тома или общо 2438 страници, в които се представя науката за готвене.

Въпреки че на пръв поглед някои биха определили снимките като фотографска измама, то по-добре да не прибързваме със заключенията. Както споделя самият автор:

Много от снимките са направени по трудния начин. Трябваше да разрязваме кухненски съдове, някои от които струват стотици долари. Но по-трудната част не беше самото разрязване, а заснемането след това. Само си представете как горещото олио и зеленчуците излизат от разрязания тиган! Не беше лесно, но мисля, че си заслужаваше’.

Ето и част от фотографската му колекция:

месо на жар

спагети със зеленчуци

варене на бурканиСнимки: www.ryanmatthewsmith.com

Друга също не по-малко интересна е и работата на кулинарния фотограф от Ню Йорк Бет Галтън. Заедно с хранителния стилист Шарлот Омнес са заснели различни храни, които отново са разрязани през средата.

Обикновено заснемаме храната отгоре или показваме вътрешността ѝ след като отрежем малко парче от нея. Ако пием кафе, ядем спагети или сладолед например, заснемането на напречното им сечение не е сред първите неща, за който се сещаш’ – споделя Галтън.

Някои от храните бяха изключително лесни за заснемане като сладоледа и поничките, но за други се наложи да прибегнем до някои трикове. Така например, за да заснемем супата сме използвали желатин, за да може тя да се сгъсти. Разбира се, можехме да постигнем желания ефект и с помощта на компютърна анимация, но нямаше да бъде същото. Искахме да представим храни и напитки, които често консумираме в ежедневието си, като погледнем на тях по нов начин! Смятам, че се получи повече от добре!’ – допълва Омнес.

A eто и част от съвместната им работа:

супа в буркан

сладолед на клечка

понички и кафеСнимки: www.amusingplanet.com