Невъзможно древно инженерство – храмът на Долината!

Храмът на долината Кхарфе, разположен на платото Гиза е едно от най-невероятните древни здания на Земята. Изграден е от огромни каменни блокове, някои от които с тегло от 150 тона, като част от елементите от дизайна изключително много наподобяват елементи, открити по древни паметници в Перу. Но това не е единственото нещо, което предизвиква възхищението ни – интериорът на храма разкрива инженерни способи, които изглеждат невъзможни.

древен египетски храмСнимка: www.ancient-code.com

Храмът на долината Кхарфе е един от най-известните храмове в Египет. Разположен е на платото Гиза в непосредствена близост до Сфинкса и пирамидата Кхарфе. Това е един от най-добре запазените храмове, тъй като до средата на 19-ти век е бил заровен под няколко метра пясък.

Стените на храма са изградени от варовикови блокове, като дебелината им варира значително. Блоковете са покрити с гранитни плочи, както отвътре така и отвън, а подът е изграден от бял варовик.

древно инженерствоСнимка: www.ancient-code.com

Открит е през 1852 година от Августин Мариет, която му дава името Храмът на Сфинкса, вярвайки, че е изграден в негова чест. Днес археолозите са на мнението, че храмът е изграден, за да послужи за процедурата по мумифициране на фараона и за процеса по прочистването му преди да бъде положен в пирамидата.

Входът на храма е в непосредствена близост до Сфинкса, а таванът се крепи на колони от червен гранит. Във вътрешността липсват всякакви рисунки и резки, а близо до тавана има отвори, които позволяват навлизането на дневна светлина.

древни цивилизацииСнимка: www.ancient-code.com

Единствената украса във вътрешността били множеството статуи на фараона, за които археолозите смятат, че са поставени години след изграждането на храма. Всички статуи са силно увредени, с изключение на една, направена от диорит (изключително твърда скала), която се съхранява в националния исторически музей в Кайро.

Самият храм се счита за инженерно чудо поради редица причини. Характерният му архитектурен стил го отличава от всички останали храмове, като всъщност той е един от най-старите и в същото време един от най-добре запазените. Единствен друг храм в Египет от същата величина е храмът Осирион в Абидос, Горен Египет.

Една от най-значимите особености на храма на долината е количеството и размера на каменните блокове, използвани за издигането му. Вътрешността му е изградена от гигантски варовикови блокове, всеки един от които с тегло между 100 и 150 тона. Остава пълна мистерия как древните инженери са успели да повдигнат някои от тези блокове на височина от почти 12 метра.

невъзможно инженерствоСнимка: www.ancient-code.com

Освен размера и количеството на използваните блокове, има още един елемент, който озадачава учените. Стените на храма са изградени по толкова прецизен начин, че е невъзможно да се постави дори лист хартия между отделните блокове. Това прави вътрешността на храма да прилича на огромен триизмерен пъзел.

Някои блокове имат изключително сложни форми – с множество ъгли и гладки повърхности. А сега си представете стотици такива блокове, които пасват перфектно един с друг! Тъй като част от камъните изглеждат извити, гледайки ги отстрани, човек може да си помисли, че са изляти по местата си, а не са дялани.

Ако всичко споменато досега не ви се струва впечатляващо, то ако се вгледаме по подробно ще забележим, че някои от архитектурните елементи изключително много наподобяват други такива, които обаче се намират от другата страна на планетата.

свинксСнимка: www.ancient-code.com

Ако се пренесем в Олантайтамбо, археологически комплекс в Перу, ще видим огромни масивни стени, изградени от каменни блокове, прилепващи идеално един за друг. И това не е единственият подобен храм в Южна Америка. Древният храм Куско е построен със същата главозамайваща технология. И в двата южноамерикански комплекса откриваме множество сходства с храма на долината в Египет.

храм куско в перу

И тук въпросите остават! Дали всички тези прилики са нищо повече от съвпадение? Как древните цивилизации са успели да обработят и пренесат такива огромни каменни блокове? Дали не са използвали едни и същи строителни техники и ако да, какви са били те?