Невъзможно древно инженерство – храмът на долината Кхарфе!

Храмът на долината Кхарфе, разположен на платото Гиза е едно от най-невероятните древни здания на Земята. Изграден е от огромни каменни блокове, някои от които с тегло от 150 тона, като част от елементите от дизайна изключително много наподобяват елементи, открити по древни паметници в Перу. Но това не е единственото нещо, което предизвиква възхищението ни – интериорът на храма разкрива инженерни способи, които изглеждат невъзможни.

древен египетски храмСнимка: www.ancient-code.com

Храмът на долината Кхарфе е един от най-известните храмове в Египет. Разположен е на платото Гиза в непосредствена близост до Сфинкса и пирамидата Кхарфе. Това е един от най-добре запазените храмове, тъй като до средата на 19-ти век бил заровен под няколко метра пясък.

Стените на храма са изградени от варовикови блокове, като дебелината им варира значително. Блоковете са покрити с гранитни плочи, както отвътре така и отвън, а подът е изграден от бял варовик.

древно инженерствоСнимка: www.ancient-code.com

Открит е през 1852 година от Августин Мариет, която му дава името Храмът на Сфинкса, вярвайки, че е изграден в негова чест. Днес археолозите са на мнение, че храмът е изграден, за да послужи за процедурата по мумифициране на фараона и за процеса по прочистването му преди да бъде положен в пирамидата.

Входът на храма е в непосредствена близост до Сфинкса, а таванът се крепи на колони от червен гранит. Във вътрешността липсват всякакви рисунки и резки, а близо до тавана има отвори, които позволяват навлизането на дневна светлина.

древни цивилизацииСнимка: www.ancient-code.com

Единствената украса във вътрешността били множеството статуи на фараона, за които археолозите смятат, че са поставени години след изграждането на храма. Всички статуи са силно увредени, с изключение на една, направена от диорит (изключително твърда скала), която днес се съхранява в Националния исторически музей в Кайро.

Самият храм се счита за инженерно чудо поради редица причини. Характерният му архитектурен стил го отличава от всички останали храмове, като всъщност той е един от най-старите и в същото време един от най-добре запазените. Единствен друг храм в Египет от същата величина е храмът Осирион в Абидос, Горен Египет.

Една от най-значимите особености на храма на долината е количеството и размера на каменните блокове, използвани за издигането му. Вътрешността му е изградена от гигантски варовикови блокове, всеки един от които с тегло между 100 и 150 тона. Остава пълна мистерия как древните инженери са успели да повдигнат някои от тези блокове на височина от почти 12 метра.

невъзможно инженерствоСнимка: www.ancient-code.com

Освен размера и количеството на използваните блокове, има още един елемент, който озадачава учените. Стените на храма са изградени по толкова прецизен начин, че е невъзможно да се постави дори лист хартия между отделните блокове. Това прави вътрешността на храма да прилича на огромен триизмерен пъзел.

Някои блокове имат изключително сложни форми – с множество ъгли и гладки повърхности. А сега си представете стотици такива блокове, които пасват перфектно един с друг! Тъй като част от камъните изглеждат извити, гледайки ги отстрани, човек може да си помисли, че са изляти по местата си, а не са дялани.

Ако всичко споменато досега не ви се струва впечатляващо, то ако се вгледаме по-подробно ще забележим, че някои от архитектурните елементи изключително много наподобяват други такива, които обаче се намират от другата страна на планетата.

СфинксСнимка: www.ancient-code.com

Ако се пренесем в Олантайтамбо, археологически комплекс в Перу, ще видим огромни масивни стени, изградени от каменни блокове, прилепващи идеално един за друг. И това не е единственият подобен храм в Южна Америка. Древният храм Куско е построен със същата главозамайваща технология. И в двата южноамерикански комплекса откриваме множество сходства с храма на долината в Египет.

древния град ОлантайтамбоСнимка: www.ancient-code.com

И тук въпросите остават! Дали всички тези прилики са нищо повече от съвпадение? Как древните цивилизации са успели да обработят и пренесат такива огромни каменни блокове? Дали не са използвали едни и същи строителни техники и ако да, какви са били те?