Невестулка – малкият хищник със смело сърце

Невестулката е дребен хищен бозайник, представител на семейство Порови от рода Порове (включва 17 вида невестулки). Други имена, с които е известна са Кокарджа, Булчица и Байнова булчица.

Поради видовото разнообразие, теглото и дължината на невестулката са в широки граници. Мъжкият екземпляр тежи средно до 115 грама, дълъг е 20-22 сантиметра и има около 6.5 сантиметрова опашка. Докато женската е по-малка и тежи до 59 грама, дълга е 15-18 сантиметра и има 4.5 сантиметрова опашка.

невестулкаСнимка: pixabay.com Автор: trondmyhre4

Окраската е в червено-кафявата гама и бяла в областта на корема и гушата. Интересно е, че през зимата невестулките, обитаващи по-студените райони, побеляват изцяло, осигурявайки си перфектно прикритие сред снега. Освен това този малък бозайник притежава отлично зрение и слух.

Но не се подвеждайте по миловидната муцунка, защото невестулката се слави като особено агресивен и смел хищник с голям апетит. Дългото и стройно тяло в комбинация с късите крачета ѝ дават възможност безпроблемно да последва плячката си дори и в малки дупки. Ловува целогодишно и денем, и нощем, поради което не изпитва затруднение с набавянето на храна. Обикновено напада самостоятелно, като в менюто ѝ влизат мишки, плъхове, жаби, дребни птици и яйцата им. Не са изолирани случаите, при които навлиза в стопанства и напада дори зайци и кокошки. Поради факта, че метаболизмът ѝ е изключително бърз, невестулката е принудена да се храни по-често (на ден изяжда храна равняваща се на една трета от собственото ѝ тегло). Любопитен факт е, че си складира храна за по-късно, което би могло да обясни ‘касапницата, която оставя след себе си’, след като е нападнала двор със зайци или кокошарник.

Невестулката е самотно животно и се среща с представител от своя вид само по време на чифтосване. Мъжката невестулка се чифтосва с повече от една женска и не взима участие в отглеждането на малките. Размножителният период настъпва през пролетта, като в периода април-август се раждат между 4 и 6 малки (обикновено в рамките на година котилото е едно, рядко са две). Бременността продължава около пет седмици. Майката отбива малките до четвъртата седмица и те стават самостоятелни на възраст от около три месеца, а половата зрялост настъпва около осмия месец. В дивата природа невестулката живее средно от 2 до 3 години, а в плен до 10 години.

Среща се край селскостопански дворове, ливади, открити горски територии, тундри, степи и дори полупустинни райони. Представено териториално разпространението ѝ изглежда по следния начин – Европа (с изключение на най-южните части и средиземноморските острови), Азия (с изключение на югоизточните части), остров Гренландия, Северна и Централна Америка, северните части на Южна Америка и Северна Африка. В Нова Зеландия невестулката е внесена като помощник в борбата със зайци.

невестулка агресивно животноСнимка: www.bbc.com Автор: Martin Le-May

Невестулката не се страхува да нападне дори по-едри от нея животни. А както се вижда и от снимката по-горе, тя е и достатъчно смела, за да се хвърли на гърба на зеления кълвач. Въпросният кадър е уловен през 2015 година в парк в Източен Лондон.

Значение на невестулката за културите по света:

  • според гръцката култура ако се види невестулка край дома, се вярвало, че е на лош късмет и особено ако в къщата живеело момиче, на което предстояло да се омъжи. Според древно поверие някога имало нещастна булка, която се превърнала в невестулка. Предрешена като животно тя изпитвала удоволствие да унищожава сватбени рокли.
  • в Македония (историко-географска област) на невестулката се гледало като на добра поличба.
  • в Мекленбург (исторически регион в днешна Северна Германия) се правел амулет от невестулката, тъй като се смятало, че притежава магическа сила.
  • част от коренното население на Северна Америка вярвало, че невестулката носела лош късмет, а ако пресечела пътя на човек, щяла да го сполети ‘бърза смърт’.
  • в Япония се смятало, че невестулката е предвестник на лошия късмет. В енциклопедията ‘Wakan Sansai Zue’ (първо издание от 1712 година) е записано, че ако се чуе плач на невестулка, предстои нещастие, а ако се види група от невестулки, ще избухне голям пожар.