Небесният диск Небра – 3600-годишна загадка

Небесният диск Небра, чието име произлиза от изобразените върху него символи и градът, до който е открит, представлява бронзов артефакт на възраст от около 3600 години, който според ЮНЕСКО ‘съдържа най-старото изображение на космически явления’. Находката е толкова необикновена, че за известно време се смятала дори за фалшификат. В последствие задълбочени изследвания доказали, че дискът Небра е автентичен и в момента се намира в Музей на праисторията в Хале, Германия.

Небесният диск Небранебесният диск НебраСнимка: www.bibliotecapleyades.net

Дискът Небра е открит през 1999 година от двама иманяри в гората Зиегелрода, провинция Саксония-Анхалт в Германия. Артефактът бил намерен в древно укрепление или вид заграждение върху хълм, заровен заедно с два меча, две брадви, две спираловидни гривни и едно бронзово длето. Структурата на върха на хълма е изградена така, че при всяко слънцестоене Слънцето се намира точно зад връх Брокен – най-високият връх в планината Херц, намиращ се на около 80 километра в северозападна посока.

Мечове открити с диска Небрамечове открити с диска НебраСнимка: www.aquiziam.com

Изследванията на находката Небра са може би едни от най-задълбочените, провеждани някога на подобни артефакти в Европа. Проучванията стартирали през 2002 година, когато било обявено откритието и продължават до 2007 година. Въпреки това определянето на възрастта на артефактите предизвикало редица трудности и докато учените успели да определят, че диска е заровен около 1600 години преди Новата ера, то те до момента нямат отговор на въпроса кога е изработен той.

Бронзовият диск Небра е с диаметър от около 30 сантиметра и тегло от 2.2 килограма. Покрит е със синьо-зелена патина* и е инкрустиран със златни символи. Най-популярната интерпретация на символите е, че те изобразяват Слънцето или пълна Луна, полумесец, планети и съзвездия.

патина* – окислително покритие върху медни и бронзови изделия.

Интерпретация на символите върху диска Небраинтерпретация на символите върху диска НебраСнимка: www.celticnz.co.nz

От две от страните на по-късен етап са били добавени две златни арки, едната от които е изгубена. Според учените те символизират източната и западната линия на хоризонта. Под тях има и трета арка, върху която има няколко линии по дължина и орнаменти, приличащи на шев по ръба ѝ, чието значение все още не може да се определи. Друга особеност на диска са дупките по периферията му, 39 или 40 на брой, всяка с диаметър от около 3 милиметра.

Необикновените, приличащи на шев орнаментидиска НебраСнимка: www.braasch-megalith.de

По отношение на произхода на металите, от които е изработен диска, съществуват различни мнения. При първоначалните анализи се установило, че бронзът е добит от мини на територията на днешна Австрия, а златото от Карпатите. Други независими проучвания показали, че и двата метала са от региона на река Карнон в Англия.

Дискът Небра потвърждава за пореден път, че древните народи имали забележителни познания по астрономия, свързани със слънцестоенето и другите небесни явления. Докато за други, значително по-древни монументи като Стоунхендж, се знае, че били тясно свързани с астрономически наблюдения, то дискът Небра е най-старото познато досега портретно изображение’ на тези познания.

Астрономът Ралф Хансен твърди, че предназначението на подобни артефакти е да измерва слънчевия и лунния календар, което помагало на древните хора да определят кога е най-подходящото време за сеитба и други дейности, тясно свързани с годишните сезоните.

древен артефакт диск НебраСнимка: www.braasch-megalith.de

Разбира се редица учени не са на мнение, че дискът Небра е използван за измерване на астрономически явления. Кърт Рослънд, астроном от университета Гьотеборг, твърди:

Трудно е да се даде точен отговор, но мисля, че дискът не е бил използван като инструмент за наблюдение на небесните явления. На мнение съм, че е по-вероятно да е бил използван като символ на божественото или нещо подобно в различни ритуали’.

Интерпретацията на експертите от ЮНЕСКО е, че дискът Небра е ‘комбинация от невероятни астрономически познания и религиозни вярвани на хората от тази епоха, позволяваща ни да надникнем в техния свят’.