НАСА споделя спиращи дъха снимки на Червената планета

Ако пътуването до Марс до преди няколко десетилетия по-скоро ни се струваше като сцена от научнофантастичен филм, то днес това е напът да се превърне в реалност! Още през 2010 година НАСА обяви, че до 2033 година ще започне да изпраща хора на Марс. Любопитен факт е, че от 40 години насам космическата агенция се подготвя за този момент, изследвайки повърхността на планетата!

Червената планета

Амбициозните планове се простират от проектиране на хабитати* до изграждането на екосистема, самостоятелно произвеждаща кислород!

хабитати* – естествена околна среда, в която индивидите от един конкретен вид или популация живеят.

Напът сме да достигнем, кацнем и заживеем на Марс!’ – споделят от НАСА.

До известна степен повърхността на Червената планета наподобява тази на Земята. Защото и на нея са открити каньони, долини, пясъчни дюни и корита на древни реки. Червеният цвят на Марс се дължи на високата концентрация на железен оксид по повърхността – същото съединение, което прави кръвта ни червена!

Това е следващият гигантски скок за човечеството. И ние сме по-близо, отколкото сме били някога’ – споделят от Lockheed Martin (американска компания, специализирана в областта на авиокосмическата техника, самолетостроенето, корабостроенето, автоматизацията на пощенските служби и летищната логистика. Работи съвместно с НАСА по проекта за колонизация на Марс).

От компанията добавят още:

планета Марс

повърхността на Марс

Концепцията е проста – транспортираме астронавти от Земята до научна лаборатория в орбита около Марс, където те ще могат да извършват проучвания в реално време, да анализират проби от Марс, както и да потвърдят идеалното място за кацане на хора на повърхността’.

колонизация на Марс

живот на Марс

пътуване до Червената планетаСнимки: www.nasa.gov

А кой знае, може би сега гледаме снимки на следващата планета, която ще населяваме!