НАСА: ‘Не е невъзможно на луната Европа да има живот!’

Скритите води на Европа, една от луните на Юпитер, са се превърнали в основен обект на изследване в търсенето на извънземен живот за редица космически агенции по света.

Днес, благодарение на нови анализи на информация събрана от космическия апарат на НАСА Галилео преди около 20 години, учените твърдят, че луната може би има всички необходими компоненти, за да поддържа живот като този на Земята.

В началото на 2018 година бе оповестено, че апаратът Галилео, сателит изучавал Юпитер и луните му в продължение на 14 години, е преминал през огромна ‘струя’ от вода и пара, изстреляна на стотици километри височина от гейзер на повърхността на луната Европа.

Луна ЕвропаСнимка: www.europapress.es

‘Имаше някакви аномалии в данните от ниското преминаване над Европа през 1997 година, които бяха неразбираеми за нас’ – твърди Маргарет Кайвелсон, главен изследовател на мисията Галилео и професор по астрофизика в университета в Калифорния.

‘Разгледахме данните отново и отново и открихме, че са резултат от преминаването на апарата през водни частици’ – продължава Кайвелсон.

През 2012 година космическият телескоп Хъбъл засне подобни изригвания на повърхността на Европа, но тогава астрономите не бяха убедени какво точно наблюдават.

живот на ЕвропаСнимка: ewao.com

‘Данните бяха там, но на нас ни трябваше дълго проучване и допълнителна информация, за да ги разберем’ – твърди Шианжи Жя от университета в Мичиган.

През 1997 година апаратът на НАСА Галилео прелита на височина от 200 километра над повърхността на Европа, като учените ни най-малко подозирали, че той преминава през водно изригване от ледената луна. Астрономите твърдят, че за достигане до тези изводи изключително много помогнало наблюдението на Енцеладус, ледена луна на Сатурн, както и многобройните компютърни симулации, пресъздаващи преминаването на Галилео над Европа.

Професор Жя споделя следното:

‘Потвърждаване наличието на водни изригвания от повърхността на луната Европа засилва решимостта ни да я изследваме по-задълбочено. Не е невъзможно там да има живот!’

За 2022 година има планувана мисия наречена ‘Клипър’, чиято цел ще бъде да открие доказателство за вода на Европа, способна да поддържа живот. Друга подготвяна мисия е ‘Изследовател на луните на Юпитер’. Нейната цел ще е да прави множество ниски прелитания над луните Европа, Ганимед и Калисто.

НАСА изследванияСнимка: ewao.com

‘Тъй като имаме доказателство за изхвърляне на вода в космоса от повърхността на Европа, има вероятност това да е материал от океана, лежащ под дебелите ледове. Изследването на данните може да ни разкрие дали водата на Европа е способна да поддържа живот, какъвто има на Земята’ – допълва Жя.

Повърхността на Европа, заснета от апарата Галилео
луна на ЮпитерСнимка: ewao.com

Астрономите продължават работа по данните събрани от космическия апарат Галилео, като се надяват да успеят да разберат възможно най-много преди старта на мисията ‘Клипър’ през 2022 година.