Възможно е да има поне още една развита цивилизация в Млечния път!

След проучване учените са достигнали до извода, че в Млечния път има поне една извънземна цивилизация, способна да комуникира с нас.

планета двойник на земята

Противоречиво или не, но учените Луис Анкордоки, Сузана Уебър и Джордж Сориано провели научна демонстрация, според която вероятността в Млечния път да има поне една достатъчно развита цивилизация способна да комуникира с нас, не е никак малка. Експертите публикували труда си в уебсайта на университета в Корнел.

Учените използвали за основа на експеримента си уравнението на Дрейк, за да могат да определят приблизителния брой напреднали цивилизации в нашата галактика.

уравнението на дрейк
*Уравнение създадено от Франк Дрейк, изчисляващо броя на цивилизациите, владеещи радиокомуникация. Уравнението използва следните величини:
– брой звезди в галактиката
– брой звезди с планети
– брой планети, които могат да поддържат живот
– брой планети, на които животът ще еволюира
– брой планети, на които еволюцията ще достигне цивилизация
– брой планети, при които цивилизацията ще достигне радиокомуникации
– времето, което ще просъществува съответната цивилизация

Въпреки резултатите от изчисленията учените са наясно, че евентуално мощно гама лъчение може да унищожи живота на всяка една планета, където и да се намира.  Друг проблем според учените представлява това, че интелигентният живот в Млечния път най-вероятно е много малък процент от всяка друга форма. Това е една от причините, поради които още не сме направили контакт с междузвездна напреднала цивилизация.

Според Сориано търсенето на доказателства за извънземни цивилизации би било възможно в бъдеще, когато учените открият повече планети със сходни условия като тези на Земята. Има още много, което трябва да бъде научено и разбрано за Вселената – честотата на зараждане на скалисти планети като Земята и формирането на звезди подобни на Слънцето например.

извънземна цивилизация

Последните няколко години бяха белязани от откриването на множество планети подобни на Земята – малки скалисти планети в обитаемата зона около звездата си (зоната, в която водата може да бъде в течно състояние). Въпреки това откриването на тези ‘близнаци’ на родната ни планета е изключително трудно, поради факта, че в галактически мащаб те са много малки.

напреднала цивилизация

През следващите години се очаква значително увеличаване на шансовете за откриване на още подобни планети и частичното им изучаване. Съвсем скоро се очаква да бъде изстрелян телескопа Джеймс Уеб, чиято цел е да замести вече остаряващия Хъбъл. Също така, в началото на следващото десетилетие се очаква да заработи и най-мощния наземен телескоп АФТА.

През 2016 година учените използвали уравнението на Дрейк с информация от телескопа на НАСА Кеплер, чиято задача е да търси планети двойници на Земята. Оригиналното уравнение представлява подробно описание на броя на извънземните цивилизации, но този път учените го модифицирали в това каква е вероятността нашата цивилизация да е единствената съществувала някога.

Изследователите са на мнение, че въпреки малката вероятност някъде да се е развил интелигентен живот, нашата цивилизация не е единствена във Вселената. Според тях да сме единствени е много по-малко вероятно.