Десет от най-странните обекти във видимата за нас Вселена!

Вселената е толкова голяма, че дори е почти невъзможно да осъзнаем размера и обхвата ѝ. С диаметър на видимата за нас част от над 13 милиарда светлинни години, не е изненадващо, че в нея има толкова много необикновени обекти.

В тази статия ще ви представим някои от най-екстремните:

 • Галактическият клъстер ‘Ел Гордо’ – това е най-масивното струпване на галактики във видимата за нас Вселена. Масата му е 3,000,000,000,000,000 колкото тази на Слънцето или 3 милиона милиарда, но как да си го представим това? Ел Гордо се намира на 9.7 милиарда светлинни години от Земята, което означава, че е бил толкова голям преди 9.7 милиарда години. Това е времето, необходимо на светлината да достигне до нас.

  галактика

 • Пулсарът ‘Черната вдовица’ – пулсарът J1311-3430 е изключително неприветлива звезда. Масата му е двойно по-голяма от тази на Слънцето, но диаметърът му е само около 100 километра. Интересното е, че се уголемява постоянно, тъй като се храни от съседна звезда. Двете звезди се завъртат една около друга за приблизително 93 минути. С всяко завъртане пулсарът отделя слой след слой от звездата, като след това го поглъща и набира още по-голяма мощ.

  Вселена

 • Астероид 3753Cruithne – една година на този астероид е точно копие на годината на Земята – 364 дни, което означава, че се движат на едно и също разстояние от Слънцето. До 1986 година учените не са и предполагали за съществуването на астероида. Въпреки орбитите близнаци, астрономите уверяват, че до сблъсък няма да се стигне. Размерът на астероида е около 5 километра в диаметър.

  космос

 • Измамната планета (Rogue Planet) – отдалечила се от звездата си, тази планета броди във Вселената сама, само на 100 светлинни години от Земята. Астрономите предполагат, че тази планета се е отделила по време на оформянето на системата си. Учените са на мнение, че има милиони подобни планети.

  звезда

 • Облакът на Смит – ако можехме да виждаме радиовълни, облакът Смит не само щеше да е видим на нощното небе, а щеше да е около 20 пъти по-голям от Луната. Този облак от водород е с маса около 1 милион слънца, но площта, на която се разпростира е приблизително 9800 светлинни години по дължина и 3300 по ширина. Интересно е, че облакът се движи към Млечния път, като се очаква да се срещнат след 27 милиона години.

  планета

 • Галактиката Х – на около 300 000 светлинни години от Млечния път орбитира сателитна галактика, почти изцяло съставена от газ и тъмна материя – без почти никакви звезди. Астрономите подозирали съществуването ѝ с години, но е трудно да се открият тъмни галактики. През 2009 година учените засекли доказателство за съществуването на Галактиката Х под формата на призрачни вълни в диска на Млечния път. Чак през 2017 година са открити 4 звезди на възраст около 100 милиона години в тази галактика.

  черна дупка

 • Планетата HD189733b – тази планета със син отенък може да се сбърка с някой спокоен свят, изпълнен с морета и океани. Но истината е съвсем различна. Това е газов гигант, обикалящ близо до звездата си, което го прави изключително неприветливо място по няколко причини: там няма океани, температурите достигат почти 1000 градуса по Целзий, а синият отенък се получава от супер силни ветрове, носещи дъжд от материал наподобяващ стъкло.

  мъглявина

 • Най-голямата и стара черна дупка – когато Вселената била само на 875 милиона години, черна дупка с масата на около 12 милиарда слънца се образувала. За сравнение, черната дупка в центъра на Млечния път е 4 милиарда пъти по-масивна от Слънцето. Супер масивната черна дупка J0100+2802 се намира в центъра на галактиката Квазер, на 12.8 милиарда светлинни години от Земята.

  черна дупка

 • Звездата R136a1 – това е звезда с маса равна на 256 пъти масата на Слънцето и е 7.4 милиона пъти по-ярка от него. Астрономите смятат, че толкова големи звезди се пораждат при сливането на по-малки, но живота им е сравнително кратък.

  съзвездие

 • Мъглявината Бумеранг – на 5000 светлинни години от Слънчевата система се намира мъглявината Бумеранг. Това е най-студеният обект във видимата за нас Вселена. Във вътрешността на този облак от газ и прах, останки от умираща звезда с размерите на Слънцето, температурата достига до -272 градуса по Целзий. Облакът се разширява с главозамайваща скорост – 590 000 километра в час. Това е около 10 пъти по-бързо от най-бързия апарат на НАСА – ‘New Horizons’.

  космически облакСнимки: www.look4ward.co.uk