Най-старото съкровище в света е открито във Варна, България!

Кое е най-старото златно съкровище в света? Европа е населена с различни народи от незапомнени времена. По териториите на почти всички европейски държави археолозите намират доказателства за все по-стари цивилизации – древни селища, различни орнаменти, керамични изделия, разнообразни сечива на труда. Разбира се, европейските държави се съревновават коя от коя е дала повече на днешната цивилизация.

През 1972 година, по време на разкопки във Варна, България, е открито най-старото ръчно изработено златно съкровище в света. Датирано е на почти 7000 години, което означава, че съкровището е изработено преди построяването на египетските пирамиди.

Варненски некрополСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Yelkrokoyade (CC BY-SA 3.0)

Съкровището е открито във Варненския некропол. На площ от около 7500 квадратни метра са разкрити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие от погребални ритуали. Намерени са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети направени от мед и кост, множество украшения от злато и мидени черупки.

Най-много изпъква един определен гроб, в който са намерени около 1000 златни предмета с общо тегло от около 1.5 килограма. Орнаментите по златното съкровище са тракийски, като са положени около останките на мъж с приблизителна възраст от около 45 години. По своята същност това е най-голямото съставено от златни предмети съкровище откривано в света. Варненското златно съкровище е най-старото обработено злато, намирано някога на планетата!

Откритието буди огромен интерес между световните археолози поради своята уникалност. Днес съкровището пътува по всички континенти, за да може да бъде видяно от хората по света. Официалното му местонахождение е Археологическия музей във Варна.

Откритията във Варненския некропол промениха схващанията за люлката на цивилизацията. Оказа се, че Варненският некропол е по-стар от Египет и Месопотамия. Налага се категорично твърдението, че около Варна може би се е зародила първата европейска цивилизация.

тракийско съкровищеСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Zde (CC BY-SA 4.0)

България има дълга и богата история на златообработка. По българското крайбрежие има градове, които са буквално хиляди години по-стари от всеки един друг град, вещ в обработването на злато. Така например, през ноември 2012 година бе направено и друго любопитно откритие – тракийска златна конска глава, заедно с редица други предмети (женски накити, женски глави и бюст, спирални гривни и златен пръстен с релефно изображение на Ерос, както и стотици миниатюрни кръгли и цилиндрични мъниста). Находката е на възраст от 2400 години и е намерена в село Свещари, Североизточна България.

златно съкровище БългарияСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Ivorrusev (CC BY-SA 4.0)