Най-старото съкровище в света е открито във Варна, България!

Кое е най-старото златно съкровище в света? Европа е населена с различни народи от незапомнени времена. По териториите на почти всички европейски държави археолозите откриват доказателства за все по-стари цивилизации – древни селища, различни орнаменти, керамични изделия, различни сечива на труда.  Разбира се, европейските държави се съревновават коя от коя е дала повече на днешната цивилизация.

най-старото съкровищеСнимка: www.2.bp.blogspot.com

През 1972 година, по време на разкопки във Варна, България, е открито най-старото ръчно изработено златно съкровище в света. Датирано е на почти 7000 години, което означава, че съкровището е изработено преди построяването на египетските пирамиди.

варненски некрополСнимка: www.2.bp.blogspot.com

Съкровището е открито във варненския некропол. На площ от около 7500 квадратни метра са разкрити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие от погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети направени от мед и кост, множество украшения от злато и мидени черупки.

Най-много изпъква един определен гроб, в който са открити около 1000 златни предмета с общо тегло от около 1.5 килограма. Орнаментите по златното съкровище са тракийски, като са положени около останките на мъж с приблизителна възраст от около 45 години. По своята същност това е най-голямото съставено от златни предмети съкровище откривано в света. Варненското златно съкровище е най-старото обработено злато, намирано някога на планетата.

тракийско съкровищеСнимка: www.2.bp.blogspot.com

Откритието буди огромен интерес между световните археолози поради своята уникалност. Днес съкровището пътува по всички континенти, за да може да бъде видяно от хората по света. Официалното местонахождение на съкровището е Археологическия музей във Варна.

древно съкровищеСнимка: www.2.bp.blogspot.com

Откритията във варненския некропол промениха схващанията за люлката на цивилизацията. Оказа се, че варненският некропол е по-стар от Египет и Месопотамия. Налага се категорично твърдението, че около Варна може би се е зародила първата европейска цивилизация.

древна цивилизацияСнимка: www.2.bp.blogspot.com

България има дълга и богата история на златообработка. По българското крайбрежие има градове, които са буквално хиляди години по-стари от всеки един друг град, вещ в обработването на злато. Не отдавна бе направено и друго любопитно откритие – тракийска златна конска глава,  заедно с редица други предмети (женски накити, женски глави и бюст, спирални гривни и златен пръстен с релефно изображение на Ерос, както и стотици миниатюрни кръгли и цилиндрични мъниста). Находката е на възраст от 2400 години и е открита в село Свещари, Североизточна България.

тракийски накитиСнимка: www.sborianovo.com